Бившият външен министър Даниел Митов оцени положително част от взетите мерки от правителството по време на извънредното положение и разкритикува други.

„Правителството първоначално реагира адекватно. Проблемът в началото беше, че никой по света не беше подготвен и трябваше време да се опознае вируса. Затова беше адекватно да се премине на такъв режим на социална изолация. Що се отнася до икономическите мерки действията съвсем не са достатъчни“, категоричен бе той.

Според него отпуснатите до момента мерки повечето са обрасли с бюрократщина и именно затова не достигат до хората.

„Намеренията са добри, но практическото приложение куца.  Колкото и да е добре замислена мярката 60 към 40 тя на практика не работи“, каза Митов в ефира на БТВ.

Той заяви, че трябва да се следва примера от редица държави, които са помогнали директно на гражданите и са им върнали данъците. Според него трябва да се действа скорострелно, за да се избегнат фалити.

Митов коментира и промените в световен план.

„Подобни кризи не създават нищо ново, но дават ускорение на вече съществуващи тенденции. Примерно - създаването на недоверие между световни лидери като САЩ и Китай“, заяви Митов.