Телевизионен екип от Брюксел е заснел Куртово Конаре фест. Лентата ще бъде сред промоционалните материали, с които събитието се включи в европейския конкурс EURIC. Традиционния фестивал представи България по време на състезанието, чиято цел е да открие новаторски и вдъхновяващи инициативи от секторите на селското и горското стопанство, агро-хранителните вериги и устойчивото развитие на местните общности.

В конкурса се включиха над 220 фирми, проекти и инициативи от 21 страни, пише stamboliyski.tv. Международно жури от независими експерти избраха 15 от тях за Европейски посланици на иновациите в селското стопанство и селските райони. Всички посланици на иновациите и общностите бяха представени на церемонията за награждаване на победителите от конкурса EURIC в Брюксел. Всеки от тях получи специално разработени промоционални материали и международно признание.

Традиционният фестивал се проведе за 11-и пореден път в Куртово Конаре през миналия септември. Изданието бе включено в програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата", с мото „Междукултурен диалог чрез храна и изкуство“. Ежегодно жители и гости на селото могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби. Избират се „Царица на лютеницата“ и най-добрите местни кулинари. Специални отличия получават и най-големите чушка и домат, кукли, изработени от плодове и зеленчуци. 

Ето и акцентите от фестивала, заснет през октомври миналата година: