Дистанцията и дезинфекцията са категорично доказани в борбата в коронавируса. И всеки един българин трябва да се води от това правило. И от 15 юни нататък също трябва да си мием ръцете, по възможност често. Всеки може по желание да носи маска и след тази дата, ако се притеснява. Това каза в отговор на журналистически въпрос премиерът Бойко Борисов по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Борисов обаче уточни, че все пак до 15-и има още време. И обясни, че всяка нощ заедно с Щаба обсъждат броя на заразените.

На обвинение от журналисти, че е всявал паника по време на пандемията, той заяви: „Благодарност не сме очаквали никога. Но последният, който трябва да питат за всяване на паника, са Щабът и мен. Защото всяка една телевизия от сутрин до вечер излъчваше колко са умрелите и гробовете в Италия, Франция, Щатите. Нямаше лидер в света, който да не призова хората да си останат вкъщи. Хората, които ме обвиняват, че всявам паника, просто нямат какво друго да правят.

Преди 30 години, когато стана експлозията в Чернобил, една седмица не се знаеше какво става. Днес медиите по целия свят предават онлайн. Аз твърдя, че на този фон най-меките мерки с най-малко ограничения, най-правилно постовени за най-кратко време с най-добрия резултат са в България, заяви премиерът.