400 евро е заработил 21-годишният боксьор Борис Станчов във фаталния бой на ринга в албанския град Шкодра, след който той издъхна. Това разказаха родителите на починалия ром Александър и Симеонка, които получили парите от мениджъра Венцислав Георгиев.

За Станчов мачът на 20 септември е бил осми бой на професионалния ринг, като от досегашните срещи имал само три победи. Въпреки това разправял на близките си, че иска да е като Кубрат Пулев и един ден ще започне да печели слава и пари на ринга.

Най-странното в неговата история е, че е излизал да се бие под името на своя братовчед Исус Величков, който никога не е бил боксьор, а футболист в „Сливнешки герой”.

След като беше обявен за покойник Исус възкръсна във Фейсбук, а после беше открит и от медиите, пред които разказа, че от една година неговият братовчед ползва личната му карта за изявите си на ринга.

Борис Станчов, който живеел в столичния квартал „Дружба”, тренирал до преди 7 месеца в боксовия клуб „Шейтан” (дявол на турски) в Нови Искър. След това е напуснал, за да отиде да се боксира в друг клуб и за друг мениджър.

Според Людмил Костов, треньор на Борис в „Шейтан”, боксьорът излизал с чуждо име, за да не му се водят много поражения на професионалния ринг. Това твърди и братовчедът Исус Величков.

Съмненията са, че Станчов се е биел в уредени да загуби срещи срещу символични пари. Така съперниците му трупали актив от победи, който да ги издърпа нагоре в ранглистата и да ги направи по-желани и  скъпи противници.

„Всеки от тези двубои е бил да пълни статистиката на опонента му. Той е бил изкупителната жертва”, убеден е треньорът Людмил Костов. Като е минавал през границите, Борис е показвал своята собствена лична карта. Само на ринга е излизал като Исус.

От Българския професионален боксов съюз (БПБС), който единствен издава лицензи за профитата на ринга, упорито твърдят, че не са подозирали за номера с фалшивото име.

Според тях Борис е ползвал чуждо име зад гърба им, като възможните причини са, че може да е имал здравословен проблем или евентуални криминални прояви, които е искал да скрие.

Мениджърът Венцислав Георгиев е категоричен, че никога не е предполагал, че Исус не е Исус, а Борис.  Двамата се познавали от около година и половина и младият ром винаги се представял пред него като Исус.  За да участва в мача в Албания боксьорът е трябвало да притежава три документа – лиценз, разрешение от федерацията и медицинско. Всички тези документи са на името на Исус Величков.

Мениджърът твърди, че не му правило впечатление, че може да лъже. „В боксовите среди си го знаят като Исус. Исус, Боби Джи, но като прякор – то всеки си има прякор. Един е Пепелянката, друг е Патицата", обяснява Георгиев пред Би Ти Ви.

Мениджърът на починалия боксьор твърди, че нито на него, нито на организаторите на мачовете е направило впечатление, че Борис не си прилича със снимката на личната карта на Исус Величков. „Той има и два мача в България и не сме се съмнявали как се казва. Дори публиката скандираше „Исус, Исус”, добавя и Даниел Дамянович, член на УС на БПБС.

 Според бившия шеф на професионалния боксов съюз д-р Георги Езекиев обаче сегашното ръководство е напълно наясно с измамата. „Това не е първи случай с подмяна на имена на боксьори. Жалко, че този път се стига до трагичен край и младо момче почина. Преди време имаше отново скандал с подмяна на имената на състезатели на боксова гала вечер у нас", твърди Езекиев.

"Правят се фалшиви боксови вечери, смешни дори, които не отговарят на изискванията. На някои дори няма и лекари, да не говорим за линейка. Провеждат се формални битки, за да се вдигат изкуствено рейтингите на боксьорите ни и Българският професионален боксов съюз да може да ги праща в чужбина, къдете ядат бой от съперниците си. Рискуват се здравето и животът на момчетата. Използват ги за печелене на пари! Обществена тайна е, че Венцислав Николов играе в сянка ролята на мениджър. Доставя боксьори на различни гала вечери”, продължава с упреците Езекиев.

Родителите на Борис също са убедени, че треньорът и професионалният боксов съюз са били наясно, че това не е Исус и дори измамата е тяхна идея.

В последния си мач Борис Станчов излиза в категория „перо“ срещу албанеца Ардит Миря. В четвъртия рунд 21-годишният българин пада в ъгъла, без да получи удар.

Докторът край ринга Гено Пинари му оказва първа помощ. Българинът е върнат в съзнание и откаран в градската болница, но лекарите не успели да спасят живота му. В местните медии се твърди, че причината за смъртта е сърдечен удар.

Родителите на Борис твърдят, че той е бил здрав и не е имал проблеми. Симеонка и Александър Станчови имат съмнения, че са дали на сина им да пие нещо, което е довело до фаталния край. Те не вярват на думите на мениджъра, че полицията открила в дрехите на Борис таблетка виагра. "За какво му е на младо момче да пие такова нещо", възмущават се родителите. Затова настояват полицията и прокуратурата да разследват случая.

Сестрата на Борис Ани пък в своя профил във Фейсбук се усъмни, че видеото от мача е изрязано и не става ясно дали брат й не получава още удари, след като пада на ринга. „Боби си отиде твърде рано. Искам да кажа, че се съмнявам на 1000 процента, че той бе убит. Голяма част от видеоклипа е отрязан и оригиналното видео го няма никъде. Не разбирам защо на брат ми му е позволено да се качи на ринга с други имена?

Неговият така наречен треньор напусна Албания веднага, след като научил, че брат ми е починал. Единственото, което го правеше щастлив, е да бъде на ринга. Отнеха му всичко, което обичаше, отнеха му възможността за по-добър живот. Възползват се с това че сме роми и мислят, че не си знаем правата, но много бъркат. Аз и моето семейство ще получим справедливост за отнетия живот!“, пише Ани.

„Очакваме официално становище на промоутъра, както и официално видео за случилото се, а също и резултатите от аутопсията”, заяви Дамян Дамянович, член на УС на Българския професионален боксов съюз.

Аутопсията трябва да покаже дали в кръвта на починалия боксьор има следи от някакви вещества, които може да са довели до кризата на ринга.

Случаят се следи и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. „Нека първо приключи разследването, но със сигурност случилото се е много неприятно. Във всички бойни спортове има много рискове. Такива неща се случват често в профи бокса. Трябва треньорите и промоутърите да постъпват много по-отговорно. Ако загиналият е имал проблеми преди да се качи на ринга, отговорност носят и медицинските лица“, заяви Кралев.

Братовчед на починалия боксьор с още подробности за трагичния инцидентКак здраво, право, силно момче без никакви заболявания е получил инфаркт?, пита Любо Иванов

Починалият боксьор Борис от година се биел под името на своя братовчед ИсусТреньорът им знаел за измамата, но си траел