С безплатна читателска карта и подарена книга може да се уредят младите столичани, които ползват редовно градския транспорт. Център за градска мобилност и Столична библиотека стартира съвместна инициатива, насочена към учениците и студентите в София. Всеки учащ, който зареди картата за градски транспорт, ще получи безплатна читателска карта за Столична библиотека, както и подарък книга. 

Това важи за периода 16-18 септември на касите на ЦГМ, разположени на пл. "Възраждане", "Европейски Съюз" или НДК. Безплатни читателски карти ще се раздават и в пунктовете на ЦГМ на Софийски университет и на Технически университет. Самото им активиране ще става на място в библиотеката.

"Постарали сме се да съберем съвременна българска литература, както и класически произведения, които да са интересни за учениците, студентите и докторантите в столицата", обясни Елисавета Шапкарева от Столична библиотека пред TrafficNews.

Кампанията, насърчаваща четенето, носи името "Зареди карта – стани читател" и е посветена на първия учебен ден и Деня на София. Продължава и иницитиативата "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Желаещите да се включат могат да оставят книга в един от трите пункта от 16 до 18 септември и да си изберат нова.

Столична библиотека отбелязва Деня на София с две интересни събития. На 16 септември от 18:00 ч. ще има концерт с участието на проф. Йосиф Радионов (цигулка) и изложба на художника Андрей Михайлов под надслов  "София, моя любов!". Входът е свободен.