Бог Дионис и танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия” поведоха атрактивно празнично шествие по Главната за откриването на 11-ото издание на Дефиле на младото вино в Пловдив. Покана към пловдивчани и гостите на града отправи проф. Йорданка Алексиева, ректор на Университет по хранителни технологии – Пловдив и съорганизатор на фестивала.

„Ще се потопим в неповторимата атмосфера на Стария град, ще покажем на Европа, че сме столица на културата, тъй като културата е и на нашата трапеза, и в чашата вино. Нека ние, пловдивчани, покажем нашето гостоприемство. Нека гостите си тръгнат като приятели. Откривам дефилето и ви каня по улиците на Стария град. Забавлявайте се, каза тя.

Към церемонията по откриването в Стария град се присъединиха зам.-министър Ирена Георгиева, заместник-областният управител Димитър Керин, зам.-кметът по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев.

Ставрев от името на Зико приветства гостите и им пожеля да прекарат незабравими мигове в Стария град с ароматите на нашето вино.

„Искам па поздравя Съвета по туризъм, че всяка изминала година правят фестивала все по-атрактивен. Сигурен съм, че това събитие ще пребъде”, поздрави гости и участници председателят на Общинския съвет Александър Държиков. 

„ 11 години, все по-добър и по-добър е този фестивал. Пожелавам на всички да сте живи и здрави и хубав тридневен празник за града”, каза и депутатът Менда Стоянова.

Дефилето на младото вино започва днес и ще продължи през уикенда с множество и разнообразни забавления. Дегустациите, които са част от програмата на фестивала, ще се проведат в лазлични къщи в Стария град и през трите дни – в петък от 14-18 ч., в събота – 11-18 ч. и неделя, – 11-17 ч.

Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации, както и да закупят предварително пакети от Bilet.bg. Един жетон дава право на една дегустация. Пакетите, от които може да избирате, съдържат жетони, брандирани чаши, държачи за чаши, брандирани торбички с разделение за 2 бутилки вино и тирбушони, разказват организаторите.

За събитието организаторите заедно с Plovdiv CityCard подготвиха специално туристическо предложение: Plovdiv City Card – „Дефиле на младото вино"- лимитирана серия City Card, която важи само за дните на събитието и включва пълен пакет дегустации, посещение на културни и исторически забележителности, както и отстъпки в определени обекти.

Организатори на събитието са Съвет по туризъм – Пловдив, Община Пловдив , ОИ „Старинен Пловдив", Регионален исторически музей и Регионален етнографски музей, Градска художествена галерия, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Фондация „Пловдив 2019", професионалните гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес.