Около 1000 са обявените свободни работни места за учители преди началото на новата учебна година в трите най-големи града на страната – София, Пловдив и Варна, съобщава БНР.

Свободните работни места за учители в София към момента са над 600, обясни пред "Хоризонт" началникът на регионалното управление по образованието Ваня Кастрева:

"Например на 19 август са обявени 50 работни места в системата. Най-голям дефицит има на начални учители, след тях се нареждат детските учители, следват учителите по чужди езици, след тях са учители по български език и литература, по математика, по информационни технологии".

В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна – над 110. Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.

Натовареността на учителите с административни задължения и агресията сред децата са част от причините за отлива на педагози, коментира пред Радио Кърджали Румяна Профирова – председател на Регионалната синдикална организация "Подкрепа".