С температура и зачервено гърло било прието в Детското отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово едногодишното бебе, за което имаше съмнения, че е заразено с коронавирус. Това съобщи близък на семейството в социалните мрежи.

Припомняме, че според първоначалната информация, момченцето е било тествано с бърз тест за коронавирус и резултатът е бил положителен. Впоследствие обаче не бе потвърден случай на дете с COVID-19 в Карлово. По повод постъпването на бебето в Детското отделение е установено, че бащата се е върнал от Австрия на 20 март, която към този момент не е била обявена за рискова държава, поради това родителят не е поставян под карантина. Австрия влиза в списъка на рисковите за COVID-19  държава едва на 26 март.

„Детето постъпи в лечебно заведение, защото имаше температура и зачервени гърло. В момента му никнат и зъбки.Не ни беше показан и резултат с + Covid 19 от въпросния бърз тест. Бащата на детето никога не е бил издирван, пристигнал е от Австрия на 20 март. Въпреки че държавата не е била в рисковите дестинации, са спазвани всички предписания за социална изолация, макар че 14-дневна карантина не е била задължителна”, обясни роднината.

Той изрази и огорчението си от грозни коментари, които са прочели в социалните мрежи.

„Написани са от хора, които дори не ни познават и слагат ромското малцинство под общ знаменател. Коментар – цитирам "Трябва да се изгори махалата от 4-те й страни", показва, че човечността я няма вече у хората и едно невинно дете може да предизвика омраза у някого и е показател за невиждана злоба! По същата логика да вземем да запалим всички болни от коронавирус и да си решим проблемите, какво ще кажете?!!! Призовавам ви, бъдете хора преди всичко и осъзнайте, че всички сме еднакви, без значение от етнос, раса и т.н. Бог да пази всички!”, завършва постът.

Дете на 1 година със съмнения за коронавирус в КарловоПоложителен резултат е дал бърз тест