Ако решите днес да използвате услугите на някой банкомат в Пловдив, то със сигурност ще трябва да се заредите с много търпение. Подобно на хранителните магазини, които сега работят на пропускателен режим, и устройствата за теглене на пари днес действаха на подобен принцип. Само че масово потребителите бяха хора от третата възраст. А причината - преведените пенсии. 

Още от сутринта дълги опашки от чакащи се извиха пред почти всяка банка в Пловдив. Обикновено пенсионерите използват по-ранните часове на деня, за да свършат работата си с изтегляне на пенсиите, след което да посетят близкия хранителен магазин. 

Репортерска проверка на TrafficNews показа, че възрастните хора, чиито пенсии се превеждат по банкова сметка, чинно спазват правилата за дистанция. Не всички обаче носеха предпазни маски за лице. Възрастна пловдивчанка сподели, че не се притеснява от струпването на хора. Рядко си позволявала да излиза навън заради наложените мерки, но по повод преведените пенсии се е наложило да преодолее рисковете. 

Използването на ПОС терминалите, които са разположени извън помещенията на банките, крият опасност от пренасяне на зараза, споделиха други чакащи на опашката. Повечето от тях извършваха операцията по теглене на пари с ръкавици, но имаше и възрастни, които не използваха тези предпазни средства. В случая те са най-уязвими, особено ако клавиатурата и самото устройство периодично не се почиства и дезинфекцира. Банкоматите, които са разположени вътре в банковите клонове, са по-предпочитани, тъй като има служител, който помага за решаването на възникнал на момента проблем.

Припомняме, че изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции започна днес и ще приключи на 23 април, информират от „Български пощи“ ЕАД. Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април, е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително. В изпълнение на постановление на Министерския съвет ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума от 40 лв. на 1 246 000 пенсионери с пенсии до 363 лв. включително.