Всички 20-има ученици и четирима учители, които се връщат от Италия в България с правителствения самолет заради заплахата от коронавируса, ще останат под домашна карантина за 14 дни. Няма да бъдат хоспитализирани, тъй като не проявяват каквито и да било симптоми на болестта. Това каза за Нова телевизия началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Добрич Жоро Тошков минути преди децата да кацнат на летището във Варна.

Тошков съобщи още, че е разговарял с учениците преди да излетят от Ботуша и всички те, както и родителите им в България, били спокойни.

Спешната евакуация на учениците от Професионалната земеделска гимназия в Каварна с правителствения "Еърбъс" се извърши по разпореждане на премиера Бойко Борисов. В сряда той нареди самолетът да излети към Италия със специално екипирани медицински екипи на борда и да кацне в морската ни столица, така че децата максимално бързо да се приберат по домовете си. Учениците, които са на различна възраст и от различни класове, били на Ботуша по програма "Еразъм". Живеели във ферма и не са имали контакт с много хора.

Правителственият самолет излетя от София към 22 ч. в сряда. Пилотите бяха изолирани в кабината.

"Самолетът кацна на летището във Варна около 03:00 ч. българско време, а групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към ВМА", казват от ВМА.

"По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички са дадени допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни", се казва още в съобщението.