Българи, работещи на луксозен круизен кораб, са блокирани на него вече близо месец. Сънародниците ни не могат да се приберат у нас заради отменените полети. Атанас Ловчинов е музикант и автор на песни.

До преди месец пее и свири за пасажерите на луксозния круизен кораб Коста Диадема. От 20 дни не е напускал кабината си.

„Когато вече епидемията се разрасна доста, бяха свалени доста пътници и започнахме преминаване през Средиземно море“, разказа Атанас Ловчинов пред БТВ.

Единственото пристанище, което приема кораба, е това в италианския град Пиломбино. Веднага правят тестове на екипажа.

„Българите, които се намираме тук, сме с негативен резултат, нямаме COVID-19. Построиха един палатков лагер, медицински, направо полева болница, защото над 200 души получиха положителни проби. Има 4 линейки, които непрекъснато отвънка седят и изваждат от кораба хора със скафандри и така ги вкарват в палатковия лагер“.

Всички полети са отменени. Атанас успява да се свърже с консулството ни в Италия. 

„Има чартърни полети, но проблемът е, че компанията, която притежава тези кораби, вероятно в момента, заради финансови проблеми, не иска да плаща тези полети, а се опитват да ни изкарат с автобуси,  което, както обясни посланик Стоянов, е доста сложно“.

От външното министерство заявиха, че посланикът ни е в контакт с круизната компанията, която търси автобуси, за да се извозят хората на борда.

"Капан". Така Атанас Ловчинов определя ситуацията, в която се намира той и още 11 наши сънародници. Притесняват, че скоро е възможно и те да се разболеят от COVID -19.