В Брестовица се проведе първият в България събор на Ретро автобуси. Десетки почитатели на стари возила имаха шанса да се повозят в истински шедьоври от миналото и да се върнат  в спомените си от времето, когато те са били част от състава на градските и междуградски линии.

В първото подобно събитие бяха показани шест стари возила, които организаторите на колекцията са събирали в продължение на три години. Така беше показана част от историята на българското автобусно строене и българския транспорт. Автобусите са използвани активно през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Вижте част от атрактивното събитие:

"Това са автобуси, които ще останат за поколения след нас, нашата цел е да оставим точно това. В България е имало една епоха на автобусостроене, искаме хората да могат да се качат в тези рейсове. Нямаме идеята да бъдат музейни експонати", разказа пред TrafficNews Светослав Славов, който е собственик на ретро автобусите.

Въпреки годините си и навъртяните километри, някои от возилата все още се движат. В рамките на събитието бе направена ретро обиколка по маршрут Брестовица - Златитрап - Брестовица. Зад волана на един от Чавдарите бе Петър Велков, за когото да се качиш и отново да подкараш този автобус е невероятно усещане. Той самият успя да се върне 30 години назад, когато управляваният от него Чавдар е бил част от междуградската транспортна мрежа. А днес Петър не пропусна да качи всеки срещнат по пътя, проявил желание да усети вкуса на ретрото. И се шегува, че автобусът бил като женското сърце - винаги имало място за още един.

Стартът на ретро колекцията е даден със закупуването на автобуса Skoda 706 от Чехия, който е едно забележително бижу със своите заоблени форми. И бе една от най-големите атракции на ретро събора. Най-старият автобус в ретропарка - ЗИЛ 158 е произведен през далечната 1959 година.  Показани бяха и два автобуса от немското автобусно строене Mercedess-Benz O302, който е бил част от световното първенство по футбол през 1974 година. Често возилата влизат като декори на различни продукции, като последно те са били използвани в документални филми.