Българското правителство е предало манипулативно думите на най-високопоставения представител на Канбера на Балканите Джон Филп след срещата му с министъра на правосъдието Данаил Кирилов по казуса „Джок Полфрийман". Това се казва в официална позиция на австралийското Министерство на външните работи и търговията официално заказаното след срещата между Кирилов и Филп, съобщава Ей Би Си.

Вчера от министерството на правосъдието изпратиха съобщение до медиите, в което се цитира посланикът в Атина  Джон Филп с думите: „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“.

Джок Полфрийман е коментирал пред Ей Би Си, че подобно изказване би означавало „голямо предателство” от страна на родната му страна.

Говорител на Външното министерство заявява „Г-н Филп не е използвал думите, които е цитиран да казва. Той изрази определени опасения, включително, че външен натиск може да повлияе на крайния резултат" за предсрочното освобождаване на осъдения за убийство Полфрийман.

В изявлението си говорителят е посочил още, че Филп е повдигнал пред Кирилов въпроси за основанията за задържането на Полфрийман. Австралийската страна твърди, че аргументите са неясни.

Българските власти да изяснят какви са законовите основания за задържането на австралиеца Джок Полфрийман в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци или да го освободят незабавно, призова междувременно базираната в Ню Йорк неправителствена организация „Хюман райтс уоч“. „Правото да се напуска която и да е страна е основно право и всяка рестрикция трябва да е законово аргументирана“, се казва в позицията им.

Главният прокурор Сотир Цацаров също се срещна с посланика на Австралия в Гърция Джон Филип във вторник, за да му обясни защо оспори пред Върховния касационен съд предсрочното освобождаване на Джок Полфриймън. Цацаров заявил, че решението на Апелативния съд е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод.

От Софийския Административен съд, който освободи Полфрийман припомниха защо е взето решението от тричленния състав с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. „Институтът на условното предсрочно освобождаване e уреден в почти всички правни системи по света. Той не е инструмент нито за преразглеждане на влязлата в сила присъда, нито за редуциране на наложеното с нея наказание. Единствената му легитимна цел е насочена към разрешаване на въпроса дали осъденият може и да не изтърпи докрай определеното с присъдата наказание като му бъде определен изпитателен срок. Условно предсрочно освобождаване може да се постанови по отношение на осъден за всяко престъпление, независимо от неговата тежест и вид /с изключение на доживотен затвори и доживотен без замяна/. На първо място осъденият трябва да е изтърпял фактически половината от наложеното му наказание, а в случаите на рецидив – 2/3 от него. Другата предпоставка, която се явява и най-честият предмет на спор в съдебните производства, е осъденият да е дал доказателства за своето поправяне”, припомниха от съда.

„По делото за предсрочно условно освобождаване на Джок Полфрийман спорно е било единствено дали осъденият е дал доказателства за своето поправяне. Съдът е приел, че това е така, защото при престоя си в затвора осъденият е имал: - множество награди /13/; - всички наложени му дисциплинарни наказания са били заличени по силата на закона /чл. 109 от ЗИНЗС/ или като награда за доброто му поведение от самата затворническа администрация; - участвал е активно във всички достъпни курсове за обучения и квалификация, включително е овладял писмено и говоримо български език и е успял да завърши висше образование...”, пишат от САС.