ВиК авария остави без вода пловдивското село Крумово. Кранчетата са спрели за повече от 30 часа, съобщават читатели на TrafficNews.bg. Някои от домакинствата в района на аварията все още са без вода. Според местните подобни проблеми не са рядкост и се дължат на остарялата канализация, която не е подменяна повече от 50 години. 

Водата започнала да извира в следобедните часове на деня пред дома на Иванка Добрева на улица "Цар Иван Асен II". Семейството й веднага извикало дежурен екип на ВиК, а водата в селото била спряна от помпената станция до отстраняване на аварията. 

"Дойдоха багерите и копаха до 11 часа. Оправиха аварията, пуснаха водата, водата излезна наново", разказва Иванка. Оказало се, че се е спукала същата тръба, този път на няколко метра от предишната авария. Очаква се дейностите по отстраняването й да продължат и днес. В повечето домакинства в селото водата вече е дошла. Иванка се надява, че безводието и в нейния дом ще спре до края на деня. 

"До час ще стане ясно кога ще бъде възстановено водоподаването. Смятам, че до 18 часа тази вечер проблемът ще бъде отстранен", коментира пред наш репортер главният инженер на ВиК Антон Гълъбов. Той допълни, че след като приключат дейностите по отстраняване на проблема, разкопаният участък ще бъде засипан с камъни и пясък. 

Въпреки че е най-потърпевша от аварията, Иванка е доволна от бързата реакция на дежурните екипи. "Стават и такива неща, нормално е! Все пак тръбите са стари", споделя тя. Спомня си, че канализацията в селото е изградена преди повече от 60 години, когато самата тя е била дете. Тя и няколко нейни комшии обаче все още са със септични ями. 

Припомняме, че съграждани на жената неведнъж са изразявали недоволството си от лошата инфраструктура в селото, в това число и остарелите тръби. Преди време кметът на община "Родопи" Пламен Спасов коментира, че средствата, необходими за изграждане на канализация, са повече от бюджета, с който разполага администрацията.

Около 15 млн. лв. струва изграждането на канализация в едно населено място. Собствените приходи на община "Родопи" са около 8 млн. лв. годишно, изтъкна той. Спасов припомни, че канализациите в малки населени места обикновено се изграждат по европроекти. Селата на територията на общината обаче не са допустими за финансиране през настоящия програмен период, който ще приключи през 2020 година. Причината е, че понастоящем се финансират места с население над 10 000 души. 

"Ходил съм при министри, търсил съм възможност да кандидатстваме по проекти, но жителите на общината трябва да знаят, че към момента такава няма", коментира още Спасов по повод предишни сигнали от селото.