Армията няма да участва в полицейски операции. Това реши парламентът на второ четене със закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В текстовете, предложени от Министерския съвет се предлагаше при необходимост военните да могат да участват в операции на жандармерията. Депутатите обаче го отхвърлиха - поради двусмислие, обясни председателят на комисията по отбрана в НС Константин Попов.

“По принцип идеята не е лоша, но не е добре формулирана”, заяви той. Отрече обаче да има разнобой с кабинета. “Имаме разделение на властите, не може Министерския съвет да диктува какво се случва тук”, заяви той.

Така за момента армията няма да участва в операции на жандармерията, но ако бъде внесен по-ясен текст, депутатите ше го обмислят.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев също подкрепи отхвърлянето.

“Не е моментът сега да се внася, докато не се изчистят текстовете”, заяви Боцев.

С промените в закона се решава и въпросът с храненето на военните. От 4 години, заради проблеми с обществената поръчка и обжалване, униформените не получават храна. След промените в закона, вместо да получават командировъчни, военните ще могат да получават и храна в поделението. Кухните на столовите ще им готвят.