Антиките на Васил Божков, които не са регистрирани – близо 2700, са силно надценени. Това обяви министърът на културата Боил Банов.

Той се обади, за да обяви, че е некоректно внушението за липсата на проверки от страна на Министерството на културата  на колекцията на Божков.

„Музеят, в който има 212 предмета, регистрирани през 2009 г., е проверяван от министерството през 2015 г. След това колекцията не се е увеличавала. Другите 2700 предмета са на частното лице Божков, ние нямаме правомощия да проверяваме частни лица“, уточни Банов пред БТВ.

Сега министерството имал основание да проверява ценностите, защото тече проверка на прокуратурата.

„Аз съм един от първите, които са видели тези нещата на ул. „Московска“ (колекцията от антики на Васил Божков) и ми беше предложена работа от самия Божков. Отказах, защото не бяха изяснени обстоятелствата около намирането на тези предмети, меко казано“. Това  каза археологът Николай Овчаров.

По думите му през 2009 г. е бил провален опитът със закон да се регламентира притежаването на културни ценности без изяснен произход. Археологът припомни, че през 2004 г. президентът тогава Георги Първанов е призовал за амнистия за големите колекции. Те са три – на Васил Божков, на Димитър Иванов и на братя Бобокви в Русе, уточни проф. Овчаров.

През 2005 г., когато министър на културата е Нина Чилова, започва подготовка на нов закон за културните ценности и през 2008 г. е приет. В него е обявена категория „държател“ – т. нар. държател трябва да докаже произхода на аретфактите до 6 месеца, след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася, а когато умре, те стават собственост на държавата. През 2009 г. по искане на покойния Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и така се отварят вратичките, които използват колекционерите като Божков, обясни проф. Николай Овчаров.

Той уточни, че няма представа защо колекцията на бизнесмена е проверявана само веднъж от Министерството на културата.

Като съветник на настоящия министър на културата Боил Банов той коментира и отменената изложба на български икони в Лувъра. Археологът определи решението като правилно. Не може християнски икони да бъдат изложени в ислямския департамент, коментира Овчаров.