Кучето, което откриваше скрити на невероятни места наркотици, си отиде, съобщиха опечалените служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Белгийската овчарка Малиноа Вихър служи вярно на антимафиотите от отдел "Наркотици" в продължение на 12 години. 

В службата се разказват легенди къде и как обученото куче е намирало дрога. В негова чест МВР пусна жалейка, в която изреди заслугите му.

"С негово участие, при проведените множество специализирани операции, са разкрити и задържани големи количества наркотици. През всички тези години Вихрен е използван за операции, осъществени не само от отдел „Наркотици“ при ГДБОП, но и от други структури на МВР, включително Агенция Митници и Военна полиция.

Загубата на служебното куче Вихрен е голяма, тъй като благодарение на уменията му за откриване на наркотици, голяма част от операциите са доведени до успешен край, за което е награждаван многократно", съобщиха от МВР.

"Все едно си отиде човек, всички толкова бяхме свикнали с него. Беше много умно и смело куче. При него нямаше грешка. Шегувахме се, че може да различи кокаин от хероин", разказаха пред TrafficNews служители от ГДБОП. Сред антимафиотите, които за последно са работили с Вихър, е младши разузнавач Венцислав Иванов.
 
Белгийската овчарка Малиноа външно много прилича на немската овчарка, но според експертите кучетата от тази порода са по-податливи на обучение и дресировка. Отличават се с по-квадратен профил, по-лека костна структура и по-фина глава. Неоспоримите умения за проследяване на тази порода ги правят предпочитани от полиция и военни за работа при търсене и спасяване. Дисциплинираност, интелигентност и издрьжливост са другите ценни качества.