"Периметърът на входа на кметството е обезопасен, предстои да бъде обследвана цялата фасада, за да видим, дали няма други компроментирани елементи" коментира кметът на район "Тракия" Костадин Димитров за TrafficNews след инцидента тази сутрин. Две плочи от гранитогрес с размери 60х60 са се отъртили от най-високата част на конструкцията и са паднали пред главния вход на административната сграда. За щастие това се е случило през нощта и никой не е пострадал. През деня районът е много оживен. В работно време точно там чакат жители на квартала за различни административни услуги, тъй като заради противоепидемичните мерки, в сградата влизат ограничен брой посетители. Вечер пък площадчето пред кметството е любимо място за игра на много деца. 

"Не ми се мисли какво щеше да стане, ако тези плочки се бяха откъртили към 18-19 часа, когато тук е като детска площадка. Големи парчета, падащи от височина 15 метра, са като снаряди" коментира млад мъж, който по обед разхождаше детето си в района. 

Сградата на кметство Tракия е част от обезщетението, което инвеститорът Георги Чалъмов трябва да даде в замяна на правото на строеж на комплекс "Гербера 2" , разположен върху терен от 28 000 квадратни метра в центъра на квартала. Договорът с общината е сключен в далечната 2007 година, като строежът на административната сграда започва заедно с изграждането и на комплекса - мастодонт. Тя е завършена и пусната в експлоатация през 2011 година и от тогава там се помещава цялата районна администрация начело с кмета. 

Настилката около кметството далеч не отговаря на предназначението си, тъй като е обществено пространство, откъдето минават много хора. Плочките са ниско качество, по време на дъжд са изключително хлъзгави, а през зимата се превръщат в истинска ледена пързалка. Част от тях вече са изкъртени и липсват. 

TrafficNews изпрати снимките на строителни техници, които коментираха, че при поставяне на гранитогрес във вертикална позиция върху фасада, под него се слага специална метална мрежа, за да укрепи плочите. На мястото, от където са паднали плочите обаче, подобна мрежа не се вижда. 

"Външните подови настилки и облицовки трябва да отговорят на евростандарт R11, които определят степента на хлъзгавост. Коефициентът R11 е най- високият и е задължителен за обществени пространства" коментираха архитекти. 

За чия сметка ще бъде ремонта на фасадата?

Най- вероятно за сметка на данъкоплатците. Гаранцията на конструкцията е 10 години, но в повечето случаи пълният срок не се отнася за облицовки, настилки и др. На ход са специалистите по общинска собственост, които трябва да кажат за чия сметка ще е ремонта и кога ще бъде извършен.