Около 70% е намалял пътникопотока в градския транспорт на Пловдив. Това показват данните от последните седмици в Организация и контрол на транспорт, заяви зам.-кметът Тодор Чонов. Той обясни, че хората избягват градския транспорт, но въпреки това няма да има промени в маршрутите.

„Има напрежение при превозвачите, но няма как да намалил курсовете, за да не се случи струпване на хора. Именно заради това махнахме  таксуването в Синя зона, за да могат хората да ползват автомобилите си, за да свършат работата си в централна градска част”, обясни Тодор Чонов.

Приходите на превозвачите в Пловдив се формират от дотации, субсидии и продадени билети. При тази ситуация, третият източник на финанси е силно ограничен.

В края на март имаше и глобени фирми превозвачи, които не изпълняваха заповедта на кмета Здравко Димитров за делнично разписание в пиковите часове и по-големи автобуси за пътниците в градския транспорт.  

В момента автобусите се движат с  делнично маршрутното разписание от 05:00 до 09:00 часа и следобед от 16:00 до 19:00 часа с делничен график. В този диапазон не трябва да има по улиците и малки автобуси.

8 екипа от служители са разположени на възлови места из града и правят проверки на абсолютно всички фирми.  Проверките на служители на ОП „Организация и контрол по транспорта“ и Държавната автомобилна инспекция се извършват всеки ден, като освен на терен наблюдението става и през GPS системата за следене на градския транспорт.

Контролът ще продължи до обявяване края на извънредното положение в страната.