Точно 6 часа и 30 минути е продължила операцията по превръщането на Колодрума в полева болница. Военните от 110 логистичен полк са завършили учението, което е било съвместно между Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Община Пловдив.

„Преди три дни бе направено подобно учение в зала Арена Армеец след разпореждане на премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов. Тогава те обявиха,  че подобни тренировки и учения  с разгръщане на съответна инфраструктура ще се правят и в други големи градове.   Такава дисциплина и взаимодействия дава най-добрите резултати в битката с  този вирус”, каза ген. Явор Матеев.

На територията на Колодрума са разпънати 300 легла с всички спални комплекти.  Мястото е било избрано, тъй като отговаря на всички изисквания за полева болница и е в центъра на града – може да се обслужа лесно от Спешна помощ и други медицински заведения.

Към момента не се предвижда там да се слагат апарати за дихателна реанимация. Идеята е Колодрума да приема болни от COVID-19, които да бъдат карантинирани. Залата ще се използва,  ако се изчерпат леглата по другите болнични заведения.

„Ние военните се готвим за война. Предвиждаме най-тежкия вариант, ако утре се наложи и се случи да може по-лесно и по-бързо да поемем нуждите да се окаже помощ в максимално кратък срок”, каза ген. Матеев.

Кметът Здравко Димитров заяви, че болницата ще продължи да се развива и легловата база ще остане. Очаква се дарение от Пловдивския панаир – паравани, с които да се отделят всички легла и да няма пряк досег болните, ако се наложи да се настанят.