18 са  новите положителни проби на COVID-19 у нас. Общият брой на регистрираните случаи в България стана 331.  Жертвите на заразата към момента са петима души. 122 души са в болница, от тях 59 в София и 6 са интубирани. 5 нови случая има в Благоевград, 2 - във Варна, 1 в Смолян. Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на националния кризисен щаб. Както съобщихме той вече ще се състои само в 17 часа в Министерски съвет. Бойко Борисов заяви, че това се прави с цел да се запази здравето на журналистите и на щаба.

Мутафчийски коментира и въпрос свързан с това до къде сме стигнали в развитието на епидемията.

„Не сме започнали все още. Положението се удържа в момента, не сме нито в платото,  нито в пик. Няма такъв бум, както в другите държави. Коментира се, че това е така, защото нямаме толкова тествани. Единственото успокояващо нещо е, че няма толкова смъртност. Труповете няма как да се скрият“, заяви той.

Към момента един заразен с коронавирус вече е изписан от Пирогов и още един от ВМА.

Шефът на пожарната благодари на всички, които искат да станат доброволци.

„В щаба все повече пристигат предложения за доброволци. Ние благодарим на всички и обещаваме, че ще ги включим към действащата доброволческа система у нас. В момента доброволците са 3060 души и са по линия на пожарната безопасност. В момента те се занимават с телефонна връзка с възрастни хора и помощ при КПП-тата. Най-активни са в големите градове. Ние ще направим обиколки в по-големите градове, за да видим какво можем да помогнем на място. Най-голяма нужда за доброволци има в болниците, социалните служби и при службите за реда – граничните пунктове и КПП-тата в областните градове“, коментира Николай Николов, шеф на пожарната.