Шофьорът на камиона убиец, който се вряза в коледен базар в Берлин, е бежанец от Афганисан или Пакистан, пристигнал в Германия през февруари, съобщи BBC, позовавайки се на агенция ДПА, която цитира свои източници от германските сили за сигурност. "Ислямска държава" вече пое отговорност за касапницата в германската столица.

От полицията съобщиха в социалната мрежа „Туитър“, че шофьорът е задържан. Органите на реда информираха и, че спътникът му, който загина от раните си, е поляк.

Говорителят на полицията в Берлин Винфрид Венцел каза, че заподозреният, за когото се предполага, че е шофирал камиона, е бил спрян от полицаи на около 2 км от мястото на трагедията и е бил разпитван.

По последни данни 12 души са загинали, а 48 са ранените, четирима от които са с тежки наранявания, след като тежкотоварен камион се вряза в коледен базар в Берлин, снощи. Атаката стана в пешеходна зона на площад „Брайтшайдплац“ край Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в западната част на града.

По данни на полицията натовареният с железа камион е газел в продължение на 80 метра всичко по пътя си. Очевидци свидетелстват, че първо е размазал една от сергиите.

Камионът, както вече информира БЛИЦ след полунощ, е регистриран в Полша и е собственост на полски бизнесмен – Ариел Журавски, който потвърди, че шофьорът му го няма и той няма връзка с него от 16 ч. в понеделник.

„Не сме го чували от около 16 ч. в понеделник. Не знаем какво се е случило с него. Той е мой братовчед. Познавам го откакто бях дете. Мога да гарантирам за него“, каза Журавски.

TrafficNews.bg