Може ли да живееш в панелка, но когато отвориш прозореца да виждаш приятна английска градина? Жителите на панелен апартамент на първия етаж в блок в ЖР „Тракия си устроиха свой мини "рай" пред терасата на жилището си. В градинката има над 120 вида цветя и 30 дървесни вида.

За да разберем лесно ли се поддържа мини оазиса, потърсихме човека, създал този рай.Никола Николов е авиатор по професия. От 10 години живее с жена си в панелния апартамент.

"От дете  обичам цветята. Това, че съм авиатор нищо не пречи на тази моя страст. Първата идея  беше да си го направя цветна градина. Трябва да ви кажа, че тук беше ужасно запустяло.Обаче  през деня ходех по полети, а  вечер с правата лопата копаех,  докато постепенно не се превърна в това, което сега виждате", с усмивка ни посрещна Никола Николов.Спомня си, че първото нещо, което направил, когато се нанесли било да хване лопатата и да завъди свои растения."Хванах правата лопата и се залових за работа. Все още стой ей там долу, за да не забравя човек от къде е тръгнал.", сподели той пред репортер на TrafficNews.bg

За щастие имал и късмета да случи на съседи. Никой от горните етажи не хвърлял и фас от терасата, както порочната практика на повечето обитатели на панелни блокове. Всичко, което е създал, му отнело много време. Всяко едно камъче, всяка саксия е купувана лично от него или донасяна от приятели.

„Изисква и средства, но аз мога да си го позволя. Всичко си купувам сам, съседите не участват. Но най-голямото щастие е това, че никой нищо не руши. В началото крадяха саксии и цветя. Сега сякаш с магическа сила всичко се промени. Пазят , не го съсипват,“ радва се пилотът.

Идеята се зародила в главата му, когато решава, че трябва да промени какво мислят чужденците за българите:

"Исках да покажа на България, че тези, който живеят в панелките, могат да направят едно друго място за живеене.  Аз съм виждал една трета от света и много ми е обидно когато българин стане нарицателно име. Не си мислете, че кой знае какво съм направил, но се надявам все повече хора така да се грижат за природата."

Елизабет Аромова