Десетки хора се събраха на традиционния великденски събор в пазарджишкото село Смилец, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Както всяка година, така и тази се събраха много хора, чиито корени са произлезли от селото, за да се видят със своите роднини и да се повеселят заедно. За целта не липсваше и оркестър, както и специално подготвена програма изпълнена с песни, танци и стихотворения от местните талантливи деца.

По традиция на този ден се провеждат и борби, в които участват както местни жители, така и гости на селото. Те се провеждат на поляната в центъра на селото пред погледите на десетки хора. Участниците са разделени във възрастови категории, а борбата е в свободен стил. Малките победители спечелиха парична награда в размер на два лева. Голямата награда за юнушите – агне, за пореден път грабнаха братята Тодор и Димитър Тоткови.

След борбите се изви и традиционно хоро. Тази година за първи път беше предвидена и заря.

Село Смилец се намира в нископланинския район на Средна гора. Има дълголетна история зад гърба си, която преминава през вековете, за да достигне до нас и продължи своя път към бъдещето. Неговите корени датират още от времето на траките. Село Смилец не остава незасегнато от набезите на османските турци. Будното средногорско село е опожарявано два пъти и отново възкръсва за живот. Израз на всеотдайността към родния край е и хайдушкото движение. Жителите ерелийци - непреклонни и жертвоготовни родолюбци - активно участват в Априлската епопея от 1876 г. Смилец дава своя принос и за войните за национално обединение. Първото име на селото е било – Ерелий. От 1934 година селото носи името на българския престолонаследник цар Смилец, управлявал от 1292 до 1298 година.

ОЩЕ НОВИНИ - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg