Млякото от овесени ядки или овесеното мляко е здравословна алтернатива на животинското мляко, което не съдържат лактоза. То е полезно заради богатото наличие на витамини и минерали в състава си. Може да се използва успешно в редица рецепти за храни и напитки като прекрасен заместител с множество хранителни ползи. 

Кои са 10-те здравословни ползи от млякото от овесени ядки?

1. Източник на витамини от група В, витамин А, С и D.

Млякото от овесени ядки е един от най-добрите източници на витамин В12, витамин В2, витамин А, С и D сред алтернативните млека. То е отличен източник на есенциални хранителни вещества, които имат ползи за деленето и регенерацията на нервните клетки, мозъчните клетки, клетките на кожата, кръвните клетки.

2. Източник на диетични фибри. 

Фибрите в овесеното мляко са в изобилие, което го прави много полезно за червата, храносмилателната система, имунната система, поддържането на здравословни нива на кръвна захар и холестерола. 

3. Контролира холестерола. 

Млякото от овесени ядки поддържа холестерола в нормални граници. Редовната консумация на овесено мляко намалява холестерола с до 25% и ограничава отлагането му под формата на плаки по кръвоносните съдове. В млякото от овесени ядки се съдържат бета-глюкани, които са ценен компонент не само за контрола на холестерола, но и за процесите на имунната система. 

4. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания. 

Отново заради наличието на бета-глюкани, антиоксиданти и фибри в състава си, овесеното мляко има превъзходни ползи за сърдечносъдовата система. То спомага за контрол на кръвното налягане, холестерола, понижава риска от хронични заболявания на сърдечносъдовата система, предпазва от инфаркт и инсулт. 

5. Не съдържа наситени мазнини. 

За разлика от животинските млека и някои други ядкови млека, овесеното мляко не съдържа наситени мазнини и трансмазнини. В него се съдържат само ненаситени мазнини, полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Консумацията на ненаситени мазнини стимулира оптималните нива на холестерол, което се отразява положително на цялостното здраве.

6. Източник на протеини. 

Млякото от овесени ядки съдържа добро количество протеини. В една чаша овесено мляко се съдържат приблизително 3-4 грама протеин, което го прави по-високопротеиново от останалите ядкови алтернативни млека (бадемовото, млякото от кашу, кокосовото мляко, оризовото мляко). 

7. Не съдържа глутен, лактоза, ядки. 

Млякото от овесени ядки е много подходящо за хора, които се опитват да избягват глутена, лактозата или имат алергия към тях. За алергии и непоносимости към ядки то е също толкова подходящо. Единственото, за което трябва да внимавате, ако имате изразена непоносимост към някои от тези компоненти е да четете етикетите внимателно. Възможно е в някои видове овесени млека да се срещат следи от ядки или глутен. 

8. Полезно е за кожата. 

Овесеното мляко е изключително полезно за кожата. То има свойството да предпазва от слънчевите лъчи, да хидратира, да намалява бръчките и се бори с възпаленията и свободните радикали. Млякото от овесени ядки се бори и с пигментаацията, луничките и фините линии благодарение на изключително мощните антиоксиданти в състава си. 

9. Стимулира здравето на костите. 

Тъй като овесеното мляко е богат източник на витамин D, то е полезно за здравето на костите. Витамин D стимулира усвояването на калция от храната, което прави костите по-здрави и плътни, намалявайки риска от остеопороза. Освен това овесеното мляко съдържа и калций. Тази прекрасна комбинация дарява костите с всичко необходимо за здравето им.

10. За здрави черва.

Ако искате да поддържате чревния си микробиом с полезни бактерии и фибри, овесеното мляко е за вас. То стимулира храносмилането, чревната флора, изхождането, намалява подуването, газовете и неразположенията.