Кивито е плод, който по-често консумираме през есенно-зимния период. Сочно, вкусно с малко калории – кивито. Смятано за суперхрана, кивито е полезно за здравето на сърцето, осигурява ни калий и е подходящо за отслабване. Вижте още няколко причини да го хапвате по-често. 

1. Подсилване на имунната система

Кивито е отличен източник на антиоксиданти, сред които витамин С. Антиоксидантите са важни за поддържането на имунната функция. Според изследвания, редовната консумация на киви може да допринесе за значително намаляване на определени видове протеини, които могат да предизвикат възпалителни имунни реакции.

2. Намаляване на риска от заболявания

Витамин C не е единственият антиоксидант, който се съдържа в кивито. Вкусният плод ни осигурява и витамин Е, каротеноиди, лутеин и зеаксантин, както и полифеноли, показват западни изследвания. Антиоксидантите са известни със способността си да се борят със свободните радикали. 

Свободните радикали могат да причинят оксидативно увреждане, което е известен фактор за много заболявания. Някои западни изследвания показват, че кивито може да намали риска от хронични заболявания.

3. Подпомагане здравето на червата

 

Консумацията на киви е полезна за здравето на червата поради високото си съдържание на фибри. Всяко киви ни осигурява около 2 г фибри, което спомага за насърчаване на редовността и цялостното здраве на червата. Фибрите са полезни и за здравето на сърцето. Препоръчителният дневен прием на фибри е 25 г за жени и 38 г за мъже. 

4. Помага срещу запек

 

Един от най-добрите плодове за редовен стомах е именно кивито. Запекът може да причини усложнения като хемороиди, анални фисури и фекално задръстване. Консумацията на плодове с високо съдържание на фибри може да облекчи и предотврати запека, смятат специалисти. 

5. Подпомага работата на стомаха

 

Когато консумирате храни, богати на протеини, ензимите в стомаха ви ги разграждат до аминокиселини. Кивито е мощен източник на ензими, особено на такъв, наречен актинидин. Ензимите от киви дори се съдържат в някои хранителни добавки. Кивито съдържа актинидин, естествен ензим, който помага за разграждането на протеините и подобряването на цялостното храносмилане, сочат изследвания. 

6. Намалява риска от колоректален рак

Ежедневното меню с ниско съдържание на плодове и зеленчуци, както и на полезни фибри, е известен рисков фактор, така че може ли консумацията на киви да намали риска от колоректален рак? Според метаанализ, редовната консумация на киви може да намали риска от колоректален рак с 13%. Други изследвания установяват, че кивито може да има преки и косвени противоракови ефекти, пише az-jenata.