Понеже е част от културната им идентичност, британците определено знаят не едно или две неща за приготвянето на хубав чай. Една американка обаче успя да всее смут в Обединеното кралство със своята "тайна" за перфектната чаша чай.
Предложението на проф. Мишел Франкъл определено би се сторило направо абсурдно на един британец, а именно - добавянето на... сол към чая.
Точно така, не става дума за някоя шега. Но все пак уточняваме, че говорим за съвсем малко количество, дори по-малко от една щипка сол. Според американката това ще направи напитката по-малко горчива. Освен това няма да я усещаме солена, тъй като не е като със захарта, която обикновено добавяме в по-голямо количество.
View this post on Instagram
Противоречивата идея на проф. Мишел Франкъл обаче не само предизвика голямо вълнение в Обединеното кралство, но дори и дипломатическа намеса от страна на посолството на САЩ.
"Искаме да гарантираме на добрите хора в Обединеното кралство, че немислимата идея за добавяне на сол към националната напитка на Великобритания не е официална политика на Съединените щати. И никога няма да бъде", се казва в изявление на посолството на САЩ, публикувано в X (преди Twitter).
Професорката все пак обясни позицията си, като уточни, че не е искала да предизвика дипломатически "инцидент".
View this post on Instagram
"Имейлите ми полудяха. Не очаквах да се събудя тази сутрин и да видя толкова много хора, които говорят за солта в чая", допълва тя, цитирана от BBC.
Британската медия пише също, че идеята за сол в чая всъщност не е нова. Очевидно подправката се споменава дори и в китайски ръкописи от VIII век, които проф. Франкъл анализира, за да усъвършенства своята рецепта.
А като почитател на топлата напитка още от дете, американката може да сподели и други съвети за приготвянето на перфектната чаша чай.
Сред тях са използването на насипни листа вместо чай в пакетчета и сипването му в ниски и дебелостенни чаши, за да остане топъл за по-дълго. И може би най-важният от всички съвети, който американците често пренебрегват - водата за чай никога да не се топли в микровълнова фурна. Това не само не е здравословно, но и разваля вкуса на напитката.
Източник: Lifestyle.bg
Още от категорията
Кератопигментация: Татуирането на очите набира популярност