Когато става въпрос за подобряване на външността на автомобила, алуминиевите джанти са популярен избор сред ентусиастите. Освен че са леки и издръжливи, те придават елегантна и модерна визия. 

 Ако търсите причини, с които да убедите семейството, че имате нужда от нови алуминиеви джанти, отворили сте правилната статия. Тук ще изброим всички техни предимства.

Характеристики на алуминиевите джанти
Алуминиевите джанти са популярен избор за много шофьори, които искат да подобрят производителността и естетиката на своите автомобили. Изработката им е от сплав, съдържаща алуминий, магнезий и понякога силиций. Специфичният състав на сплавта може да варира в зависимост от производителя и предназначението на джантите. Като цяло обаче тя е по-лека от стоманата, което я прави предпочитана от повечето шофьори.

Предимства на алуминиевите джанти
Ето, че стигнахме и до дългоочакваните предимства на алуминиевите джанти. Те не са малко, а също така са и от значение за производителността и управлението на колата. 

Ето и някои от тях:

  • Леко тегло и подобрена производителност – едно от основните предимства на алуминиевите джанти е тяхната лекота. Това подобрява ускорението и допринася за по-гладкото движение на автомобила.

  • По-добро управление и спиране – леката конструкция на алуминиевите джанти също може да подобри управлението и спирането.

  • Естетически привлекателни и адаптивни – не е тайна, че летите джанти са и красиви. Предлагат се в широка гама от дизайни и цветове, което ги прави подходящи за всеки вкус.

  • Подобрена горивна ефективност – намаленото тегло на джантите означава, че автомобилът се нуждае от по-малко сила за задвижване, което увеличава пробега и води до по-нисък разход на гориво с течение на времето.

Съвети за поддръжка

За да бъдат максимално красиви и да издържат възможно най-дълго време, алуминиевите джанти се нуждаят и от специална поддръжка. 

Ето и няколко съвета:

  • Редовно почистване и измиване – от съществено значение е да почиствате джантите си редовно, за да отстраните мръсотията, която може да се натрупа с времето. Използвайте неабразивен почистващ препарат и четка с мек косъм, за да ги почистите и избягвайте агресивни химикали, които могат да повредят покритието. Изплакнете обилно с вода и ги подсушете с мека кърпа, за да предотвратите петна от вода.

  • Защита срещу корозия – алуминиевите джанти са податливи на корозия и щети, особено при тежки метеорологични условия, както и когато са изложени на сол и химикали през зимата. Можете да ги защитите, като нанесете защитен продукт, който предотвратява корозията. Освен това избягвайте да шофирате по неравни пътища, както и да удряте джантите си в бордюри, за да не ги повредите.

  • Полиране и запечатване – полирането може да помогне за възстановяването на блясъка на джантите ви. Освен това така ще отстраните петна и окисления. Използвайте полир паста и мека кърпа. През зимата ви съветваме след полиране да запечатвате джантите с лак, за да предотвратите повреда.

  • Ремонт и подмяна на повредени джанти – ако вашите лети джанти са повредени, важно е да ги ремонтирате или смените възможно най-скоро. Така ще предотвратите по-нататъшни повреди. При леки драскотини можете да използвате ремонтен комплект, но при сериозни повреда е добре да смените джантите изцяло.

Знаем добре колко скъпи могат да бъдат алуминиевите джанти. За да не отделяте голяма сума от бюджета си, доверете се на реномиран магазин за авточасти втора употреба. Така ще получите гарантирано високо качество на добра цена.