
Едно от трудните неща при спазването на диета е да се запазят здравословните навици, дори след като постигнем желаните килограми. Постоянството в режима ни на хранене и трениране е важно да се запази, за да се избегне т.нар. "йо-йо ефект" – когато човек отслабне, но после бързо възвърне килограмите. Ново изследване показва, че този ефект може да е свързан с бактериите в червата. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Advanced Science.
Учени от Франция правят серия от опити с животински модели. Животните са подложени на редуване между нормално хранене и диета, богата на мазнини и захар, което наподобява типичната нездравословна западна диета. В нея обикновено са включени ултрапреработени храни, които са богати на сол, вредни мазнини и консерванти. Такива са чипсовете, замразените пържени картофи, изкуствено подсладените храни, преработеното месо. При преминаването от здравословна към по-вредна храна, накрая животинските модели започват да преяждат.
Освен това, в червата им настъпват трайни промени в бактериалния състав, които влияят на метаболизма им. Когато тези променени бактерии били прехвърлени на други участници в проучването, които не са били на диета, и те започнали да преяждат по същия начин. Това показва, че промените в чревната флора може да влияят върху хранителните навици.
Учените откриват, че редуването на различни диети променя бактериите в червата така, че се засилва желанието за вкусна и калорична храна, което води до напълняване. Също така установяват, че мозъчната активност на животинските модели подсказва, че ядат не от глад, а заради удоволствието – сякаш мозъкът им е "настроен" да търси награда чрез храна.
При хората също може да се случват подобни промени. Редуването на диети вероятно влияе на бактериите в червата ни по начин, който затруднява поддържането на здравословен начин на хранене и кара мозъка ни да иска още и още вредна храна, пише puls.bg.
Бактериите в червата могат да влияят на работата на мозъка и на риска от различни заболявания. Този чревен микробиом се променя под влияние на болести, хранене и условията на средата.
Според учените, когато човек спазва ограничителна диета и след това се върне към старите си навици, задържането на теглото става трудно не само заради промени в метаболизма, но и заради промени в начина, по който мозъкът реагира на храната. Особено на такава храна, коятo носи удоволствие.
Ако по-добре се разберат причините за йо-йо ефекта и свързаните с него нарушения в храненето, това може да помогне за разработване на по-ефективни начини за справяне със затлъстяването. Един от възможните подходи е да се насочим към конкретни видове чревни бактерии, които влияят на апетита и теглото.
Все още учените не са открили как точно информацията от бактериите в червата достига до мозъка и как това влияе на поведението, свързано с храненето.
За да избегнем йо-йо ефекта при диетите, е нужно да променим начина си на мислене за отслабването. Вместо да се спазват бързи и строги режими, специалистите съветват да се прилагат дългосрочни и устойчиви промени в храненето. Това означава да не се ограничаваме драстично, а постепенно да въвеждаме по-здравословни навици, които можем да поддържаме във времето. В режима ни на хранене трябва да присъстват достатъчно протеини, фибри, зеленчуци и полезни мазнини като зехтин, ядки, авокадо, мазни риби. Така може да контролираме по-лесно апетита си и да си осигурим нужната енергия, без да преяждаме или да спазваме изтощителни режими и да гладуваме.
Още от категорията

Лунен календар за август: Кои дни ще бъдат опасни

