Учени от университета на централна Флорида открили удивителна закономерност: ако човек се гледа в огледало, докато яде вредна храна, тя му се струва по-малко вкусна и привлекателна. Затова и специалистите съветват да се поставят повече огледала в ресторантите за бързо хранене, за да може повече хора да се отвратят от фаст фууд продуктите в чинията си.

Действително, нерядко привлекателният външен вид и пикантните подправки ни карат да правим избор в полза на вредните продукти, съобщава NDTV, цитирана от novinar.bg. Логично - ако те не са вкусни, тогава не ги ядем. В тази връзка бил проведен експеримент с участието на 185 доброволци. Те трябвало да избират между плодова салата и шоколадова торта. Допълнително условие е да опитат вкусовете в зала с огледала и без огледала.

Анкетираните, които хапнали торта, били категорични, че тя е по-вкусна в залата без огледала, за разлика от тези, които също яли от сладкиша, но в зала с огледала. Подобна закономерност не била констатирана при групата с плодовата салата: наличието на огледало по никакъв начин не определяло качествата на възприятие.

По мнението на експерти, оглеждайки се, човек получава пряка информация за външния си вид, което му позволява обективно да оценява своето поведение, да го следи, контролира и коригира. Огледалото позволява да се съизмерваме със социалните норми и стандарти, които категорично отнасят вредните храни в категорията на опасните за здравето продукти.

Още новини четете ТУК

tns.bg