Колагенът е полезен за косата основно чрез укрепване на скалпа и космените фоликули. Той подпомага по-гъста и по-устойчива коса, като същевременно добавя блясък, според Times of India.
Колагенът осигурява аминокиселини за производството на кератин, действа като антиоксидант и предпазва фоликулите от увреждане и побеляване. Той поддържа еластичността и хидратацията на скалпа, създавайки по-добра среда за растеж на косата.
Костен бульон
Костният бульон е един от най-мощните и естествени източници на колаген. Получава се чрез варене на кокоши кости и съединителни тъкани.
Тази питателна течност е богата на аминокиселини като пролин и глицин, които са градивни елементи на силния колаген.
Яйца
Яйцата, особено белтъкът, са естествено богати на пролин – аминокиселина, важна за образуването на колаген.
Независимо дали ги предпочитате сварени, бъркани или пържени, те са един от най-лесните за консумация колаген-съдържащи продукти, които лесно могат да бъдат включени в ежедневното меню.
Пилешко месо
Крилцата и бутчетата на пилето съдържат повече съединителна тъкан, която е естествено богата на колагенови протеини.
Много колагенови добавки се произвеждат от пиле, което доказва значението му като един от основните източници на колаген за кожа и коса.
Чесън
Чесънът е мощна съставка, когато става въпрос за здравето на кожата и косата. Той съдържа серни съединения, които предотвратяват разграждането на колагена и подпомагат възстановяването на тъканите отвътре.
Още от категорията
Виж всички
Дневен хороскоп за 24 ноември: Телец - следвайте своята интуиция, Дева - бъдете предпазливи
Скритите послания: В коя посока да спим, за да сме здрави