Колагенът е полезен за косата основно чрез укрепване на скалпа и космените фоликули. Той подпомага по-гъста и по-устойчива коса, като същевременно добавя блясък, според Times of India.

Колагенът осигурява аминокиселини за производството на кератин, действа като антиоксидант и предпазва фоликулите от увреждане и побеляване. Той поддържа еластичността и хидратацията на скалпа, създавайки по-добра среда за растеж на косата.

Костен бульон

Костният бульон е един от най-мощните и естествени източници на колаген. Получава се чрез варене на кокоши кости и съединителни тъкани. 

Тази питателна течност е богата на аминокиселини като пролин и глицин, които са градивни елементи на силния колаген.

Яйца

Яйцата, особено белтъкът, са естествено богати на пролин – аминокиселина, важна за образуването на колаген. 

Независимо дали ги предпочитате сварени, бъркани или пържени, те са един от най-лесните за консумация колаген-съдържащи продукти, които лесно могат да бъдат включени в ежедневното меню.

Пилешко месо

Крилцата и бутчетата на пилето съдържат повече съединителна тъкан, която е естествено богата на колагенови протеини. 

Много колагенови добавки се произвеждат от пиле, което доказва значението му като един от основните източници на колаген за кожа и коса.

Чесън

Чесънът е мощна съставка, когато става въпрос за здравето на кожата и косата. Той съдържа серни съединения, които предотвратяват разграждането на колагена и подпомагат възстановяването на тъканите отвътре.