Традиционен продукт, приготвен от скотовъдци в планинските райони на Източните Хималаи, чурпи (chhurpi) е богато на протеини сирене с опушен вкус и твърда консистенция.

Произвежда се от млякото на чаури - кръстоска между мъжки як и женска крава. Чурпи е не само органичен продукт, произведен от най-финото мляко от чаури, които пасат само билки и трева във високите райони на Хималаите, но също така се счита за доста здравословно и питателно, поради много ниското си съдържание на мазнини и високата протеинова стойност. И не са му необходими никакви консерванти или добавки, тъй като следва древния метод на приготвяне, усъвършенстван през вековете.

Чурпи се прави чрез отделяне на твърдите вещества от суроватката, за да се получи извара, подобна на италианска рикота. Твърдата маса се прецежда и събира в памучни или ютени чували, а блоковете сирене се разбиват и притискат плътно под големи камъни или други тежести в продължение на 24 часа, за да се отстрани излишната вода.

Тези твърди парчета сирене се оставят да ферментират за няколко дни преди да бъдат нарязани на правоъгълни блокове, които се сушат на сянка и се опушват на огън, придавайки на чурпи неговия отчетлив вкус и текстура.

Чурпи е любима закуска на повечето хора от Източна Индия, Непал и Бутан. Местните често дъвчат малки кубчета от сиренето часове наред. То е като твърда като камък дъвка, която бавно омеква, благодарение на слюнката и времето, което отделяме, за да го дъвчем.

Уникално твърдата текстура на сиренето е следствие от климата на голяма надморска височина и суровия начин на живот в Хималаите. Живеейки на покрива на света с ограничени търговски възможности и обработваема земя, животновъдството е в основата на много хималайски общности от векове.

p>Според Мукта Сингх Лама Таманг, антрополог от университета Трибхуван в Катманду, млечните продукти са неразделна част от хималайската култура и поминък от незапомнени времена. Мукта казва, че чурпи е измислен преди хиляди години от необходимостта да се направи нещо продуктивно с допълнителното мляко, което вече не може да се консумира или продава. Снимка 559144

Една от уникалните характеристики на чурпи е, че има много ниско съдържание на влага. Това го прави много трудно за отхапване, но също така помага на сиренето да остане годно за консумация в продължение на месеци или дори години.

Когато ферментира от 6 до 12 месеца, изсуши се и се съхранява правилно в животинска кожа, то има дълъг срок на годност. Правилно изсушеното сирене чурпи е годно за консумация без да мухлясва в продължение на цели 20 години, пишат от BBC.

В отдалечените хималайски планини тези му характеристики правят сиренето особено желано, тъй като пастирите на якове могат да разчитат на него по време на дълги пътувания, както и лесно да го транспортират и продават на пазарите.

Тъй като ферментацията и дехидратацията удължават срока на годност на сиренето, чурпи е особено подходящ за големи височини, където има малко пресни запаси и други богати на протеини храни. Мекото сирене, преди да бъде опушено и изсушено, често се използва в супи и други местни ястия.

 

Източник: Lifestyle.bg