
През лятото в жегите често не ни се яде много или не ни се готви. В такива моменти на помощ идват плодовете. Лятото е богато на праскови. Достъпни, сочни и комбиниращи се прекрасно със солени продукти, прасковите са едни от най-предпочитаните летни плодове.
Прасковите са пълни с антиоксиданти, които ни предпазват от стареене и болести. Колкото по-свеж и зрял е плодът, толкова повече антиоксиданти съдържа.
Прасковите не само са вкусни, но и доста полезни за храносмилането.
Една праскова съдържа около 2,4 грама разтворими и неразтворими фибри. Неразтворимите фибри улесняват движението на храната през червата и помагат срещу запек, докато разтворимите хранят полезните чревни бактерии. Тези бактерии пък произвеждат вещества, които подхранват червата и облекчават симптомите при проблеми като синдром на раздразненото черво, болестта на Крон и улцерозен колит.
Освен самия плод, и цветовете на прасковата са полезни. Те се използват в традиционната китайска медицина при храносмилателни проблеми. Даже според проучване от 2023 г. определена съставка в цветовете може да помогне при запек, а друго изследване от 2015 г. сочи, че екстракти от цветовете са полезни за редовното движение на червата.
Редовното похапване на праскови може да бъде полезно и за сърцето. Прасковите понижават кръвното налягане и „лошия“ LDL холестерол, които са основните причинители на сърдечни заболявания.
През лятото, когато тялото ни губи течности и кожата се изсушава повече, прасковите могат да обърнат този процес. Някои съединения в сочните плодове помагат на кожата да задържа влагата по-добре, което подобрява външния ѝ вид и я прави по-здрава. Освен това, екстракти от праскови, нанасяни върху кожата, могат да я предпазят от вредното влияние на UV лъчите.
Интересно е, че прасковите съдържат антиоксиданти като каротеноиди, кафеена киселина и полифеноли. Те могат да ограничат растежа на ракови клетки, особено при рак на дебелото черво и гърдата. Доказано е и, че жените в постменопауза, които ядат поне две праскови или нектарини на ден, имат значително по-нисък риск от рак на гърдата.
Оказва се, прасковите може и да облекчат симптомите на алергия. Когато тялото попадне на алерген, то започва да отделя хистамини, които предизвикват кихане, сърбеж и кашлица. Това е начинът, по който имунната система се опитва да се защити.
Интересното е, че според проучване от 2013 г., екстракт от семките на прасковите може да блокира отделянето на хистамини в кръвта, което на практика означава по-слаба алергична реакция.
Освен това прасковите крият и други здравословни изненади. Например смята се, че подсилват имунната система, благодарение на богатството си от витамини и антиоксиданти. Лабораторно проучване от 2016 г. показва, че прасковите могат да се борят с някои видове вредни бактерии. В друго проучване от 2017 г., прасковени екстракти, давани на пушачи, са подпомогнали тялото им да изхвърли никотина по-бързо. А при изследване с животински модели от 2021 г. учените установяват, че прасковите могат да подобрят контрола на кръвната захар, като подпомагат производството на инсулин.
И накрая, прасковите са важна част от диетата ни, ако искаме да се храним здравословно. Те са модерна съставка в много салати – такива с рукола, прошуто и бурата, например, но също така може да се хапват като част от плодови салати или цели, дори ако сме на плажа.
Още от категорията
Виж всички
Дневен хороскоп за 16 септември: Лъв - бъдете внимателни с опкупките, Идеален ден за ново начало за Дева

Във Великобритания пускат истински пари от играта "Монополи"

Хроничното безсъние може да ускори загубата на памет
Акценти
Виж всички




Почина холивудската легенда Робърт Редфорд



Ученик от Хасково извади оръжие и стреля в класната стая
