Знаем, че плодовете и зеленчуците са задължителна и много важна част от ежедневното ни хранене. А ако искаме да отслабваме, се превръщат и в основна. Чували сме и за препоръката за пет порции на ден от тях, но все още се чудим колко точно количество означава това. Ето и малко повече яснота по въпроса.
Според специалисти по здравословно хранене, всяка порция плодове или зеленчуци трябва да бъде с тегло около 80 грама. И имаме доста опции, с които да изпълним препоръката:
- 1 морков или малък сладък картоф
- 1 купичка зелена салата или пресен спанак
- 8 розички броколи или карфиол
- 1 чушка или половин тиквичка
- 3-4 супени лъжици грах или царевица
- 1 ябълка, банан или круша
- 1 резен диня или пъпеш
- 2 сини сливи или кивита
- 1-2 шепи боровинки или малини
- 1 пълна супена лъжица сушени плодове (само веднъж на ден)
- 1 чаша неподсладен зеленчуков или плодов сок (само веднъж на ден)
С тези, а и с други предложения, които са по вкуса ни, трябва да достигнем дневната цел от общо 400 грама плодове и зеленчуци. За предпочитане е да избираме сезонни сред свежите, а за останалите да заложим на замразени.
С тези пет порции си набавяме голямо количество от необходимите ни витамини, минерали и фитохимикали, които са от съществено значение за протичането на редица процеси в организма, както и за това да се чувстваме и да изглеждаме добре. А с балансираната диета намаляваме и риска от развитието на редица заболявания, сред които и рак, припомня Daliy Mail.
В дневните порции влизат и бобовите култури, което ни дава по-голям избор и разнообразие. А те са друг страхотен източник на протеин и на фибри, от които трябва да си набавяме по 30 грама на ден. Затова също е важно редовно да присъстват в менюто ни. Но не повече от един път на ден, защото не са толкова богати на витамини и минерали.
Освен редовен прием на плодове и зеленчуци в достатъчни количества, балансираното хранене има и още няколко основни стълба. Основните хранения трябва да са на основата на въглехидрати като картофи, ориз, паста или тесто. Две порции риба на седмица, по-често яйца и червено месо, но без да прекаляваме. Готвим с ненаситени мазнини и с минимални количества. Наситените мазнини трябва да са не повече от 20 грама за жените и 30 за мъжете дневно, а солта - до 6 грама.
Източник: Lifestyle.bg