Всички имаме онзи шкаф в кухнята, в които държим продуктите, които използваме по-рядко. Дали те ще са в пакетите си или организирани в кутии и буркани също оказва влияние върху времето, в което може да ги съхраняваме безопасно. И невинаги когато срокът на годност не е изтекъл, те са все още годни за употреба. Ето за какво трябва да внимаваме.
Ядки и семена
Ядките имат високо съдържание на мазнини и когато престоят по-дълго в шкафа (няколко месеца например), започват да гранясват. Тогава потъмняват, стават по-мазни и придобиват една специфична миризма. Същото се случва и със семената, от които се извличат масла. Ако видим подобна промяна, по-добре да отидат в боклука. А ако искаме да съхраняваме семена и ядки за по-дълго, най-добре е да ги сложим в пликове за замразяване във фризера. Така могат да издържат и цяла година.
Зърнени храни
Обичаен сценарий - виждаме кутията със зърнената закуска в магазина, прияжда ни се, купуваме си я, хапваме веднъж-два пъти и след това си остава почти пълна. Добре е да знаем, че отворената опаковка е годна за употреба в рамките на най-много три месеца. Ако в пакета има и ядки, то тя може да стане негодна за употреба и преди указания срок, защото, както вече разбрахме, ядките гранясват и придобиват неприятен вкус.
Чай
Той е един от продуктите, които не мислим, че могат да се развалят от стоене в шкафа. Е, не е точно така. Добре е чаят в пакетчета да се консумира в рамките на една година, защото маслата в него ще се развалят и ще променят вкуса на напитката. Същото важи и за кафето. Затова е добре да не се презапасяваме или поне да не отваряме всички опаковки.
Кафява захар
Виждали сме как се втвърдява, когато поседи малко повече в шкафа. Отворената опаковка е добре да се консумира в рамките на четири месеца. Ако използваме захар рядко, добре е да я съхраняваме в опаковка с плътно затваряне, съветват от Reader's Digest.
Зеленчуци в консерва
Вероятно си мислим, че могат да ни чакат вечно, докато благоволим да ги изядем, но не е точно така. Колкото по-дълго престояват, толкова повече придобиват метален вкус. Консервираните продукти с високо киселинно съдържание като кисели краставички могат да издържат от 12 до 18 месеца, а тези с ниско киселинно съдържание като царевица - до пет години.
Въпреки това се смята, че храните в консерва са безопасни за употреба дори след изтичане на срока на годност върху опаковката, ако тя не е нарушена по някакъв начин или капакът не е издут. Важно е винаги да използваме по-старите консерви, когато зареждаме запасите си с по-нови.
Зехтин
Най-важното условие при него е да се съхранява далеч от пряка слънчева светлина. Препоръчително е отворената бутилка да се използва в рамките на шест месеца, защото след това може да има промяна във вкуса. И ако не използваме маслиново масло често, по-добре да заложим на по-малка разфасовка.
Чесън
Все някъде ни се подмята по една глава от този ароматен зеленчук. Най-добре е да го съхраняваме на тъмно и хладно за най-много три до пет месеца. В противен случай започва да изсъхва, да покълва или просто се разваля, което е съпроводено с доста неприятна миризма.
Картофи
При тях е лесно да разберем кога вече не са годни за употреба. Но за да избегнем развалянето им е добре да ги съхраняваме до две седмици в хладилника и до два месеца в шкафа. И е важно да не ги консумираме, когато са прораснали.
Бира
Когато съхраняваме бирата на стайна температура, тя не е задължително да се развали, но се ускорява стареенето и развитието на неприятни миризми. След около четири месеца топлината, светлината и въздухът могат да проникнат и през опаковката. Затова и тук важи правилото да не се презапасяваме или поне да държим бутилките на хладно, за да не останем неприятно разочаровани, когато ги отворим.
Източник: lifestyle.bg