Консумацията на алкохол винаги предизвиква дискусии относно въздействието му върху здравето. Но ако решите да пиете, коя напитка е най-малко вредна за организма ви?

В интервю Халина Анохина, гастроентеролог и диетолог, доктор на медицинските науки и професор, даде ясен отговор, като обясни защо един вид алкохол е по-добър от другите и разкри оптималната доза.

Коя алкохолна напитка е най-малко токсична и защо?

Според гастроентеролога най-малко токсичната алкохолна напитка е уискито. Тайната на неговото „предимство“ се крие в производствения процес. Уискито се произвежда с помощта на дестилиран алкохол, докато повечето други алкохолни напитки използват ректифициран спирт.

Ректифицираният спирт е по-пречистен, но именно дестилацията запазва някои съединения, които според някои теории могат да бъдат по-малко агресивни за организма, отколкото последиците от консумацията на големи количества ректифициран спирт.

В същото време експертът подчертава, че дори и най-малко токсичният алкохол си остава алкохол, пише vesti.bg. Ето защо, ако човек все пак реши да пие, оптималният избор би бил 20-30 грама уиски. Тази доза причинява по-малък токсичен стрес на черния дроб и позволява да се насладите на напитката без значителни отрицателни ефекти върху организма.

Какво казват научните изследвания за въздействието на уискито?

Проучванията показват, че умерената консумация на уиски спомага за повишаване на нивата на „добрия“ холестерол и за намаляване на нивата на фибриногена, който е свързан с възпаленията. По време на процеса на стареене в уискито се развива и антиоксидантът елагова киселина, който има противоракови свойства.

Дори умерената консумация на алкохол обаче крие рискове: неговият етанол се метаболизира в ацеталдехид - мощен канцероген, който увеличава риска от развитие на рак във всяка част на тялото - от устата до черния дроб и гърдата.

В допълнение към рака алкохолът увеличава вероятността от сърдечносъдови заболявания, нарушения на паметта, депресия, дисбаланс на мозъчните невротрансмитери и намалява ефективността на имунната система. Още от първата доза се променя сънят, отслабват защитните сили на организма и се задействат процесите на оксидативен стрес.

Важно! Уискито може да се счита за по-малко токсично в сравнение с други силни напитки поради чистата си форма и ниското съдържание на примеси. Но въпреки това то съдържа етанол, който се метаболизира в канцерогена ацеталдехид. Лекарите потвърждават: най-здравословният вариант е да се въздържате от алкохол или да го консумирате в изключително ограничени, разумни количества.