Каква е разликата между сладолед и джелато?

17.07.2025 23:30 1067 0
Каква е разликата между сладолед и джелато?

През лятото сладоледът е сред най-предпочитаните десерти. На клечка, във фунийка, в купичка или чашка - всеки има своите предпочитания за начина, по който да го консумира. Сладоледът обаче се различава от друг също популярен и у нас десерт - джелато.

Вероятно мнозина дори използват названията им като взаимозаменяеми, предвид неоспоримата прилика между двете. Факт е, че и сладоледът, и джелатото са кремообразен сладък десерт, който действително си прилича и на вид. Но тогава - каква е разликата?

Краткият отговор на въпроса е: съставките и техниката на приготвяне. Нека видим какво съдържат и как се правят тези два вида неустоими сладки изкушения.

Сладолед: Пухкав и по-мазен

Сладоледът се прави от мляко, сметана, захар и яйчени жълтъци. Всъщност, френският сладолед оригинално е съдържал жълтъци, за разлика от американския, който първоначално не е включват тази животинска съставка. С времето обаче американският сладолед също е усвоил жълтъците от рецептата.

За да се приготви сладоледът, съставките първо се смесват, за да се получи богат крем. След това той се разбива на сравнително висока скорост, което го прави по-пухкав и въздушен. Сметаната пък е това, което го прави по-мазен и тежък.

Хубавият сладолед се отличава с гладка, пухкава и кремообразна текстура.

Джелато: Плътен и наситен

Джелато е италианската дума за сладолед. Но се прави по по-различен начин от описания по-горе. Основата за джелато също е мляко и захар, но с тази разлика, че съдържа по-висок процент мляко и по-нисък процент сметана. Яйца пък може изобщо да липсват.

Техниката за приготвяне на джелато изисква разбиване на много по-бавна скорост, което го прави по-плътен и наситен, за разлика от сладоледа. Същевременно има по-нисък процент мазнини от сладоледа, заради по-ниското съдържание на сметана.

Добре направеното джелато се отличава с копринена, мека текстура, пише The Kitchn.

 

 
 

Акценти

Изпрати новина