Ако готвим редовно вкъщи, няма как да не са ни правили впечатление пръските мазнина, които полепват по печката, плочките и плотовете в кухнята, когато използваме котлоните или скарата. А ако пък сме сред хората, които оставят почистването за края на седмицата, не би трябвало да сме изненадани, че дотогава вече мазните петна са се натрупали, втвърдили и е още по-трудно да се отървем от тях.
За случаите, в които кухненската хартия, гъба, кърпа и препарат не помагат, е нужен по-ефективен метод. Ето как в няколко стъпки можем най-добре да отстраним упоритите петна от мазнина.
Първата ни работа е да избършем кухненските повърхности както обикновено го правим. По този начин ще се отървем от по-лесните за премахване петна и мръсотия и ще останат само най-упоритите. Именно върху тях се фокусираме след това.
Добре е да съобразим как ще почистим различните повърхности от мазнината според материала, от който са изработени - например дърво или мрамор. Разбира се, трябва и да се въоръжим с подходящи пособия за почистването им - те могат да бъдат парцал или кърпа, гъба, четка и дори четка за зъби и памучни тампончета за по-детайлните и специфични участъци.
Предварителното избърсване на повърхностите с топла вода може да улесни отстраняването на засъхналите петна, тъй като ги размеква. След това вече може да се захванем с основната част от почистването, за която ще ни бъде необходим и ефективен препарат. А такъв можем да си направим и сами. Ето няколко варианта от LifeHacker.
- Спрей за обезмасляване, направен от оцет, сода за хляб и кастилски сапун.
- Спрей в бутилка, направен от две супени лъжици лимонена киселина на прах и една чаша гореща вода.
- Скраб против петна, направен от сол и оцет, смесени до получаването на паста.
Вариант е също така да използваме и препарата за съдове, който използваме. Макар и да е предназначен за отстраняването на мазнината от чиниите, може да ни свърши работа и за повърхностите в кухнята.
Източник: Lifestyle.bg