Един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания е високият холестерол. Начинът ни на хранене може да има огромно влияние върху нивата на холестерола в кръвта.

Но дали правилната диета може изцяло да замени медикаментите? Отговорът зависи от началните стойности, индивидуалния риск и ангажимента към дългосрочна промяна.

Какво представлява холестеролът

Холестеролът е мастноподобно вещество, което организмът използва за изграждане на клетъчни мембрани и хормони. Той се произвежда естествено в черния дроб, но се набавя и с храната. Съществуват два основни типа:

  1. LDL (лош) холестерол – когато е повишен се отлага по стените на кръвоносните съдове и увеличава риска от атеросклероза.
  2. HDL (добър) холестерол – помага за извеждането на излишния холестерол от тялото.

Целта на диетата при висок холестерол е да понижи LDL и да повиши HDL.

Кои храни помагат

Няколко хранителни групи доказано подпомагат контрола на холестерола:

Разтворими фибри – намират се в овесените ядки, ечемика, ябълките, крушите, морковите, бобовите растения. Те се свързват с холестерола в червата и спомагат за извеждането му от организма.

Ненаситени мазнини – съдържат се в зехтина, авокадото, ядките (особено орехите и бадемите), както и в мазните риби (сьомга, скумрия). Замяната на наситените мазнини с тези източници може да понижи LDL холестерола.

Фитостероли – това са растителни съединения, които блокират усвояването на холестерола в червата. Съдържат се в ядките, семената и специални обогатени продукти (например някои маргарини).

Соя – соевите храни като тофу, темпе и соево мляко имат леко понижаващо действие върху лошия холестерол.

Чесън, зелен чай и куркума – макар и с по-слаб ефект, тези храни имат леко антилипидно действие.

Кои храни да ограничим

Съществуват и храни, които повишават LDL и влошават липидния профил:

Наситени мазнини – основно от червени меса, масло, сирена и други пълномаслени млечни продукти.

Трансмазнини – съдържат се в индустриално преработени храни, като маргарини, вафли, кроасани, чипс и бисквити.

Прекомерен прием на рафинирани въглехидрати и захар – води до повишени нива на триглицериди и понижаване на добрия холестерол, пише puls.bg.