Хлябът е основна храна във всяко домакинство, но въпреки това от време на време се случва да застои. В такива случаи обаче не бива да бързаме да го изхвърляме. Вместо това може да го оползотворим в рецепта за вкусен, бърз и лесен десерт, който се забърква за нула време. А освен хляб ще са необходими само няколко основни съставки, които присъстват във всяка кухня.

Хлебният пудинг (Bread Pudding) е традиционен и семпъл десерт, като рецептата за него е толкова стара, че дори не се знае точно откога или откъде произхожда. През XIII век хората в Англия са го наричали "пудинг за бедняци", защото готвачите, които го приготвяли, не можели да си позволят да изхвърлят никакви съставки.

Но този десерт не просто спасява стария хляб, а го преобразява напълно, благодарение на крема, който го придружава. Добре е хлябът, който използваме, да е плътен, за да не се разпадне от заливката с богатия крем. Чудесни опции са стар квасен хляб, бриош и френски хляб.

Класическата рецепта е проста и лесна за изпълнение. Нужни са ни само 15 минути, за да забъркаме съставките, а след това оставяме фурната да си свърши работата за следващите 45 мин. Накрая вадим топъл и разкошен десерт, подходящ за закуска или междинно следобедно хапване, заедно с кафе или чай.

Ето как да си приготвим хлебен пудинг по рецептата на All Recipes.

Какво ни трябва

  • 6 филийки стар хляб, накъсани на малки парченца
  • 2 с. л. масло, разтопено
  • ½ чаша стафиди
  • 2 чаши мляко
  • ¾ чаша захар
  • 4 големи яйца
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 1 ч. л. ванилова есенция

Какво ги правим

Подготвяме си правоъгълна или квадратна тава 20х20 см. Загряваме фурната на 175 градуса. Разпределяме нарязаните филии хляб в тавата и ги заливаме с разтопеното масло. Добавяме и стафидите.

В купа разбъркваме млякото, захарта, яйцата, канелата и ванилията, докато се смесят добре. Със сместа заливаме хляба и леко го притискаме, за да се напои добре.

Печем в предварително загрята фурна до златисто кафяво, за около 45 минути. Разрязваме го на парчета и поднасяме с топка ванилов сладолед.