Сезонното хранене се съсредоточава върху консумацията на сезонните плодове и зеленчуци. Този начин на живот може да включва ядене на определена риба или месо през определени части от годината, но фокусът на диетата е върху плодовете и зеленчуците, тъй като растежът им зависи от специфичното за сезона време. 

Преди науката да заеме водеща роля в селското стопанство, пресни плодове и зеленчуци можеха да се намерят само през сезона, в който узряват. Сега, без значение от годишните сезони, могат да се намерят всякакви плодове и зеленчуци на пазара. Но дали съдържат същите полезни вещества както тези, които са отгледани в “техния” си сезон?

Отглеждането на храна извън естествения ѝ сезон работи само когато хората изкуствено създават сезонни климатични условия. Изкопаемите горива (невъзобновяема енергия) и големите количества вода, необходими за това, имат отрицателно въздействие върху околната среда.

Сезонното отглеждане на култури не изисква тези ресурси. Например пресъздаването на лятната топлина през зимата за отглеждане на летни култури, вместо да се използва само топлината от слънцето. Сезонното отглеждане изисква много по-малко енергия. Сезонното отглеждане и консумация на култури не само гарантира ароматен продукт, но позволява на околната среда да се движи през своите природни ресурси и сезони, както би го направила без човешка намеса.

Сезонното хранене насърчава разнообразната диета. Отклоняването от любимите видове пресни продукти осигурява важни витамини и минерали, които обикновено не се получават от еднообразната диета.‌

Освен това качеството и свежестта на сезонните продукти са по-добри от тези извън сезона. Тъй като търсенето на определени култури е високо през цялата година, те се модифицират, за да устояват на болести, но тези модификации отнемат някои от техните хранителни ползи. Когато плодовете и зеленчуците се отглеждат в естествената им времева рамка, те растат и процъфтяват без вредни добавки. 
 

Има много начини да се съхранят хранителни продукти за сезона, през който не подлежат на отглеждане (зима). Например: конфитюри и компоти с плодове,  ферментирали зеленчуци и т.н.

 

През септември и октомври може да се наблегне на следните плодове и зеленчуци:

  • Патладжан,
  • Моркови,
  • Картофи,
  • Зеле,
  • Пащърнак,
  • Лук,
  • Чесън,
  • Чушки,
  • Карфиол,
  • Целина,
  • Тиква,
  • Кейл,
  • Гъби,
  • Цвекло,
  • Земна ябълка,
  • Ябълки,
  • Круши,
  • Грозде,
  • Сливи,
  • Малини,
  • Смокини,
  • Арония.

Сезонното хранене освен, че влияе благоприятно на организма, намалява и вредното въздействие върху околната среда. Промени в начина на живот като този могат да изглеждат смущаващи на пръв поглед, но всъщност не е толкова трудно да се храниш според сезона.

 

Източник: puls.bg