Не всичко мазно е вредно. Четири вида мазни храни всъщност помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване нивата на добрия, пише profit.bg. Ето кои са те:
Зехтин
Има много проучвания, които показват, че маслиновото олио не само понижава лошия холестерол, но повишава добрия. Според едно от тях хора, които консумирали по 2 супени лъжици зехтин всеки ден, са понижили лошия холестерол само за седмица. Използвайте го в салати, вместо масло или за готвене. В една супена лъжица масло има 7.3 гр мазнини. Заменете ги със същото количество зехтин, в което има едва 3.8 гр.
Ядки
Наслаждавайте се на ядките. Те са богати на здравословни ненаситени мазнини, включително Омега-3. Орехите и бадемите са най-добрият избор в борбата с лошия холестерол. Яжте по една малка чашка от тях всеки ден и ще видите какъв ефект ще имат върху него. Но не забравяйте, че ядките са много калорични, затова ги консумирайте вместо лека закуска, а не като добавка към основното хранене.
Авокадо
Яжте по едно авокадо всеки ден и ще намалите лошия си холестерол със 17%. Вярно е, че авокадото е много мазен плод, но основната част от неговите мазнини са здравословни ненаситени.
Фъстъчено масло
То е много калорично, но също като авокадото и ядките, основната част от мазнините му са ненаситени. Купувайте го натурално, в което няма добавени хидрогенирани мазнини.
Ето още няколко храни, които можете да замените с други, за да намалите холестерола си. Вместо любимия си сладолед яжте плодове. Една купичка шоколадов сладолед е равна на приблизително 9 гр мазнини. В една купа ягоди има 0 гр. Преценете сами. Вместо сметана използвайте кисело мляко. В две супени лъжици сметана има 2.7 гр мазнини, в същото количество кисело мляко има 0 гр.
tns.bg
Още от категорията
Какво очаква Рак, Лъв и Дева през месец ДЕКЕМВРИ?