Днес е Националният ден на шоколадовата торта! Тортите имат богата кулинарна история. Виже някои интересни факти за празника и честванията, разказани от foodpanda.
Съвременият облик на тортите е претърпял бурно развитие през годините. В Гърция, тортите (или "plakous") са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши. Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете. В средновековна Англия, хората използвали думите "хляб" и „торта", като взаимозаменяеми, за всичко направено от тесто.
Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколение и е успешен бизнес, пише standartnews.com. Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.
Най-емблематичната торта за България е бисквитената, или така наречената селска торта. Сред останалите предпочитани са класическа шоколадова торта, парфета и плодови сладкиши.
Ние ви предлагаме рецепта за една "дяволско" шоколадова торта. Има неща, които не си опитвал, но знаеш, че трябва да ги направиш. Рецептата е от блога на небезизвестния David Lebovitz.
"Дяволски" шоколадова торта, която върви прекрасно със сутрешното ви кафе. Ако очаквате, че тази торта е типична за свикналия на блат-кремче-блат- кремче вкус на българина, ще останете озадачени. Не, тя е от рода на "американските" торти. Маслено-шоколадов блат с лека глазура по средата.
Разнообразихме рецептата със сладко от диви ягоди, които обаче толкова бяха се "впили" с каковия вкус, че почти не се усещаха. За ваше сведение - става бързо и много, много не му мислете. Запрятайте ръкави и действайте
Продуктите - не са толкова специфични и можете да ги откриете и сега в шкафа ви. Единствено се запасете с повече шоколад.
Тази торта е направена от двойна доза продукти, 26 см форма, 4 блата и наяжда доста хора. Давам продуктите за 18 см форма, която е достатъчна за 10-12 парчета. И ако не очаквате голяма рота войници у дома, задоволете се с единичната доза:
ПРИГОТВЯНЕ
И... Да ви е сладко!
TNS.bg
Рецептата е от cooks-and-bakes.com
Още от категорията
Кератопигментация: Татуирането на очите набира популярност