Вече официално сме в месеца на виното и любовта. И ни се струва съвсем подходящо тъкмо сега да отделим малко повече внимание на любимата на мнозина гроздова напитка.

Преди да дойде така жадуваният момент (особено след "сухия януари) да отпием от нея обаче, най-вероятно ни предстои вечната дилема в магазина - червено или бяло да изберем.

И тук на помощ идва съветът на здравните специалисти, който ще ни е особено полезен, ако се стремим да водим здравословен начин на живот. А това, както мнозина експерти твърдят, изобщо не означава да се откажем напълно от алкохола. Стига все пак да се придържаме към умерената му консумация, разбира се.

Това важи с пълна сила и за виното. Но както се оказва, единият от двата основни вида, е по-здравословният вариант. И това е бялото вино. И по-точно - сухото бяло вино, за предпочитане произведено в място с хладен климат, защото тогава в съдържанието му има по-малко захар, а алкохолният градус е по-нисък.

Диетолозите добавят също, че е добре да избягваме десертните вина, заради добавените захари в тях.

Като цяло е добре да знаем, че във виното не дава на организма ни хранителни вещества, но за сметка на това пък има калории. И алкохолно съдържание, естествено. Винаги обаче е по-добре да изберем вид, който е с по-малко захар и "градус".

Белите сухи вина обикновено имат между 9% и 11% алкохол (ABV), което означава, че препоръчителното от диетолозите количество се равнява на една стандартна чаша (150 мл) за жените и съответно две за мъжете.

Друг съвет на здравните експерти е да добавим сода или газирана вода към виното, за да го разредим и по този начин да намалим алкохолното съдържание, пише New York Post.

По нашите ширини пък, както вероятно добре знаем, е по-популярна практиката виното да се смесва с лимонада. Това обаче, според ценителите на напитката, просто я разваля.

И все пак, независимо от това как решим да пием виното си, в крайна сметка едно е най-важното - винаги да го правим с мярка.

 

 

Източник: lifestyle.bg