
Съединение в хмела - една от основните съставки на бирата, помага за намаляване на холестерола, кръвната захар и теглото, пише в. "Дейли мирър", позовавайки се на резултатите от американско проучване. В изследване с мишки специалисти от университета на Орегон са установили, че съединението ксантохумол, добавено към изобилстващата от мазнини храна на гризачите, оказва влияние върху различни маркери, свързани с метаболитния синдром - рисков фактор за затлъстяване, сърдечносъдови болести и диабет.
При мишките, към чиято храна бил добавен ксантохумол, изследователите наблюдавали понижение с 80 процента на "лошия" холестерол, понижение с 42 процента на нивата на инсулина и понижение със 78% нивата на IL-6 - биомаркер за възпалителни процеси. Специалистите отчели и по-слабо наддаване на теглото при гризачите, на които бил даван ксантохумол. Естественият флавоноид ксантохумол се съдържа както в хмела, така и в бирата. Любителите на пивото обаче не бива да се радват, смятайки, че могат да го консумират, без да дебелеят. Дозите ксантохумол в хмела и бирата са толкова малки, че за да окажат благоприятен ефект върху човек, той трябва да изпива около 2000 литра пиво на ден, пише bTV. Учените виждат по-реалистично приложение на ксантохумола под формата на приемана всекидневно хранителна добавка.
TNS.bg
Още от категорията

Кога преминаваме към лятно часово време?

Вижте как да изчислите числото на поколението

Кои са храните, които ни карат да гладуваме повече?
Акценти

Назначиха нов главен инженер на община Пловдив

Заведение в пловдивски мол отнесе сериозна глоба от КЗП

Земетресение в Пазарджишко


Черен дим се стели над Кършияка

Пребиха дежурните метеоролози на връх Мургаш


