Всички ежедневно се сблъскваме с трудни и предизвикателни ситуации, с някои от които можем да се справим сами, но други няма как да контролираме напълно. Има начин обаче да си изградим начин на мислене, с който да се чувстваме по-щастливи и когато се налага, да се справяме с неприятните изненади с повече лекота.

Според някои експертни психолози това се постига чрез ежедневна практика на т. нар. микродействия. Концепцията е измислена от хората зад проекта The Big Joy Project. Част от него са изследователи от Калифорнийския университет, Greater Good Science Center в Бъркли и документалисти от филма Mission: Joy.

Въпреки че не е клиничен термин, "микродействията за щастие" представляват малки практики, извлечени от научна литература за т. нар. интервенции на позитивната психология. Чрез тези дейности човек на практика измества фокуса от негативното, което му се случва, към позитивни преживявания.

Концепцията вече е тествана от The Big Joy Project, които са провели уеб-базирано глобално проучване. Участниците е трябвало да прилагат конкретни микродействия за щастие по седем минути на ден за седем дни. И резултатите са налице - след края на изследването щастието и спокойствието на хората се е повишило с 25.59%, пише HuffPost.

Ето седем примера за микродействия за щастие, които всеки може да приложи в ежедневието си, за да се радва повече на живота.

Да се оставяме да бъдем възхитени

Обикновено се възхищаваме на неща с внушителни размери, необикновени, новаторски. А понякога те са тук и сега, точно пред нас - например природата и нейното величие. Според изследването участниците, които са прекарвали повече време навън и са имали вълнуващи изживявания, както и тези, които са извършвали креативна дейност, са изпитвали и по-силна емпатия.

Да се радваме и на чуждата радост

Радостта и щастието са чувства, които се предават, дори и просто чрез разговор. Когато човек ни разказва, че животът му върви добре и е постигнал нещо, с което се гордее, и ние бихме се почувствали по-обнадеждени. Можем да го попитаме и по-конкретни въпроси, като тук целта е да се свържем по-дълбоко с човека срещу нас и да го оставим неговата история да ни "зарази" с позитивизъм и радост.

Да си напомняме за какво сме благодарни

Има добра причина психолозите да насърчават създаването на личен списък с неща, за които сме благодарни. Тъй като човек лесно може да попадне в спиралата на лошите новини и негативизма, трябва да положи целенасочени усилия, за да го избегне. Един от лесните и ефективни варианти, е именно като си напомняме за какво сме благодарни, най-добре писмено. Така ще се почувстваме по-малко егоцентрици, повече оптимисти, и ще си дадем сметка, че за щастието ни допринася и присъствието и на други хора в живота ни.

Да правим мил жест за някой друг

Едва ли има по-хубава изненада от мил жест, който приятел, роднина, съсед или дори непознат не очаква. Може да е нещо съвсем дребно като да се усмихнем на някого, да му задържим вратата или да приготвим някой домашен сладкиш. А радостта от неочакваната проява на доброта и грижа, зарежда както даващия, така и получаващия.

Да се вгледаме вътре в себе си

Хората често се подценяваме и си мислим, че не можем да бъде полезни с нещо на някого. Обикновено обаче има начин да помогнем почти във всякакви ситуации. За да го открием, от нас се изисква да се вгледаме по-дълбоко в себе си, да подходим с отворено съзнание, а понякога и да променим перспективата си.

Да осмислим ценностите си

Когато действаме в съответствие с ценностите си и с личното ни чувство за цел, в това, което е най-смислено за нас, тогава се чувстваме по-добре като хора. Това обикновено са дейности, за които отделяме време за близките или пък за организации, които помагат на нуждаещи се хора и животни.

Да се фокусираме върху отношенията ни с другите

Отношенията и връзката ни като цяло с хората около нас са водещи, за да се чувстваме щастливи. В забързаното и натоварено ежедневие понякога е трудно човек да намери достатъчно време за социални дейности, но е важно това също да бъде приоритет. Защото едни добре изградени взаимоотношения с близките ни неизменно биха ни помогнали да се справяме по-лесно с трудностите.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock