Всеки, който води здравословен начин на живот и се храни балансирано, знае, че е добре да приоритизира консумацията на протеини. Затова и често препоръчваните ястия, особено сутрин, включват яйца. Само в едно яйце се съдържат шест грама протеин, благодарение на който оставаме сити за по-дълго, чувстваме се енергични през деня, подпомагаме храносмилането си и стабилизираме нивата на кръвната захар.

Освен яйцата обаче, богати на протеин са и ядките. Освен това в тях има и фибри. И както се оказва, те също са чудесен източник на тези необходими на организма ни хранителни вещества и можем да ги включим както в първото си хранене за деня, така и да ги похапваме за следобедна закуска.

Ядките изобщо не са за подценяване, тъй като някои от тях всъщност съдържат същото, а в някои случаи дори и по-голямо количество протеин в сравнение с едно цяло яйце. Разбира се, това зависи от количеството ядки, както и от вида им. Ето и няколко примера.

Фъстъци

В 30 грама фъстъци се съдържат седем грама протеин и два грама фибри. Тяхно предимство е и това, че не са от най-скъпите видове ядки, можем да ги открием в почти всеки магазин и разбира се, са засищащи.

Бадеми

В 30 грама бадеми има шест грама протеин и три и половина грама фибри, които са повече от 10% от необходимото ни дневно количество. Наред с това са богати и на антиоксиданти, които допринасят за здравето на сърцето ни.

Шамфъстък

В 30 грама шамфъстък (без черупката) се съдържат шест грама протеин. Но освен това не му липсват калий, който регулира кръвното налягане, витамин В6, който пък подсилва имунитета, както и манган, който е полезен за костите. Ако пък редовно похапваме шамфъстък, ще увеличим концентрацията на полезни бактерии в чревния си микробиом и така ще подпомогнем за неговия баланс.

Заслужава си обаче да споменем и още няколко вида ядки, които са с високо съдържание на протеин, макар и то все пак да е под това на останалите.

Кашуто например (четири грама протеин в 30 грама ядки) е богато и на мед, която подпомага нервната и имунната ни система, както и здравето на сърцето.

В орехите пък (четири грама протеин в 30 грама ядки) има растителни омега-3 мазнини, които са полезни за мозъка, червата и репродуктивното здраве на мъжете.

Лешниците (четири грама протеин в 30 грама ядки) от друга страна са богати на манган, който отговаря за съсирването на кръвта, развитието на костите и влияе на енергичността ни.

Бразилският орех (четири грама протеин в 30 грама ядки) пък съдържа селен. Този минерал е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза и производството на ДНК. Освен това тези ядки имат противовъзпалителни свойства и са полезни за сърцето, пише Eating Well.