Когато искаме да намалим теглото и да увеличим мускулната си маса, само тренировки не са достатъчни. Нужна е и промяна в храненето, като най-често в този случай е добре да намалим количеството въглехидрати, които приемаме.
Освен за физическата ни форма, тази промяна е благоприятна и за намаляването на нивото на кръвната захар, и триглицеридите. Ето 10 храни с ниско съдържание на въглехидрати, които ще ни помогнат плавно да променим диетата си.
Авокадо
Половин авокадо съдържа 6.75 г фибри и 8.5 г въглехидрати. Богато е на фолиева киселина, калий, магнезии, витамин С и Е.
Яйца
Едно голямо яйце съдържа 6.3 г протеини и 5.3 г мазнини. Както и витамин А, витамин В12 и селен.
Чушки
Почти никакви протеини - 5.5 г, но за сметка на това солидно количество витамин С, който играе роля за работата на имунната система и синтеза на колаген съдъжа една голяма червена чушка.
Риба
Риби като сьомга, сардини и скумрия са богати на омега 3 мастни киселини, които възпрепятстват възпалителните процеси в организма. Всякаква морска храна пък е богата на протеини и бедна на въглехидрати.
Карфиол
Този зеленчук често се ползва като нисковъглехидратен заместител на зърнените храни - съдържа едва 5.1 г въглехидрати, но е богат на фолиева киселина и витамин К.
Гъби
Фибри, калий и селен - минералът, отговорен за образуването на селенопротеините в организма, които защитават клетките от оксидативен стрес, има в гъбите. Чаша сготвени печурка съдържат 3.43 г фибри и 8.25 г въглехидрати.
Кейл
Популярната супер храна не случайно е такава - фибри, калций и витамин К са само някои от полезните й съставки. 5.59 г фибри и 7.5 г въглехидрати се съдържат в чаша сготвени листа.
Чиа
Семенцата са перфектен източник на фибри за хора на нисковъглехидратна диета. Съдържат и калций, желязо и магнезий.
Птиче месо
Пилешкото, патешко и пуешко меса съдържат по-малко мазнини, но за сметка на това са богати на протеини и засищащи. Разбира се, не трябва да ги панираме или пържим.
Дроб
Телешкият и свински дроб почти не съдържат въглехидрати. За сметка на това са богати на витамин В12 и желязо, важни за производството на червени кръвни телца, пишат Health.
Източник: Lifestyle.bg
Още от категорията
Яйцата - идеалната закуска всеки ден