Предстоят ни страшни времена. В интензивните отеления ще се влиза със селекция. Болни под определена възраст няма да се приемат. Аз съм бил многократно пред такива избори. След няколко седмици медицинският персонал рухва психически. Безцелното закупуване на много респиратори само  ще увеличи смъртността след пациентите, проф. Олег Хинков, бивш зам.-министър на здравеопазването пред БНТ.

Според него апаратите апаратите, не са средството, което ни е необходимо.

”Необходими са ни отделения за интензивно лечение или реанимация. Истинската реанимация има 4 компонента - специфични интензивни легла, дезинфекционни, миялни, кухненски бокс. Никой не знае колко респиратора има в България. За да сложиш пациент на изкуствена вентилация, освен респиратора, трябва още куп апаратура. И най- важният компонент са лекарите и реанимационните сестри”, коментира лекарят.

В България анестезиолози няма достатъчно. Половината анестезиолози в страната си нямат халхабер от реанимация, а им трябват години да се научат.За 24 часа на 1 болен трябват 2,2 медицински сестри. Реанимационната сестра трябва да е неотлъчно до пациента. При една елементарна сметка това означава , че на едно интензивно отделение с 10 легла трябва 40 сестри. Тези сестри трябва да имат солидна теоретична подготовка и практика.

Реанимационната сестра е съвсем различна от останалите медицински сестри. В България няма истински реанимации. Те имат табели , но не работят като истински реанимации, е категоричен Хинков. Това , което се случва 10-15 години е следното. Всеки месец се събира ръководството на болницата и разпределя парите на печелившите клиники. А инфекциозните и реанимациите генерират, ако загуби. Това води до огромни разлики в заплащането на лекарите. Разликите са 25 пъти. Затова и няма такива специалисти. Преди да бъде унищожена клиниката ми имах 50 души подготвен персонал. Сега само аз и жена ми , работим по тази специалност, обясни той. 

Според него системата няма да издържи.”Трябваше много по-рано да се вземат мерки. При предишната епидемия от коронавирус  - свинския грип, в България загинаха около 4 000 души.  И то млади хора. За един месец. Тогава ние тръгнахме да говорим , предупредихме, но никой не ни чу. Написах и доклад до ДАНС, но без резултат. Вина за това има един бивш здравен министър. Но живеем в страшни времена. Не е време за възмездие. Сега можещите и знаещите трябва да се съберат и да спасят когото могат” заяви професорът.