Сградният фонд и по-големите заплати, колкото и да са необходими, са недостатъчни, за да се гарантира качествено образование. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който по-рано днес откри учебната година в най-малката община - Трекляно. С течение на времето там е останало само едно училище, в което понастоящем учат 30 деца. 

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че тази година учителските заплати ще бъдат увеличени с 15%. Именно това стана повод за коментара на президента, който малко след това заяви, че днешният празник трябва да е посветен на най-голямото ни богатство - децата, и да не се политизира. 

"Устойчивата промяна започва с образователната политика - това трябва да е ангажимент на всяко правителство. Трябва да осъзнаем, че образованието трябва да бъде стратегически приоритет - нови методи, форми кабинети, обръщане на държавата към малките населени места. Последното посещение на държавник в това училище например е било на Богдан Филов", коментира държавният глава. 

Според него трябва да се вложат повече средства в кабинети по природни науки и физкултурни салони. 

За финал Румен Радев поздрави учителите и им пожела успех през новата учебна година.